Het breigoedbedrijf Debruyne/Debrutex had al twee herstructureringen achter de rug. ,,Begin de jaren negentig werkten bij Debruyne nog ruim 120 mensen'', zegt Dominique Meyfroot van ABVV Textiel.

,,In 1995, nadat een deel van de productie naar Tunesië verhuisde, verdween een 20-tal jobs. In november 2001 werden nog eens ongeveer evenveel banen geschrapt. Het pijnlijke is dat de engagementen die toen werden genomen in verband met nakende brugpensioenen, nu door het faillissement wegvallen.''

Debruyne was volgens Meyfroot nog een van de laatste grote breigoedbedrijven in de streek. De jongste zes maanden hebben nog drie andere ondernemingen uit de sector de deuren gesloten: Moerman in Veurne en Cortina en Depaepe in Brugge.

,,Er bestond bij Debruyne een grote economische werkloosheid. De mensen werkten maar één dag per twee weken. Veertien dagen geleden vertelde de bedrijfsleiding dat ze de lonen niet meer konden betalen'', aldus Meyfroot.

,,De banken wilden de kredieten opzeggen. Er liepen onderhandelingen met een Duitse groep voor overname, maar die groep had vier maanden nodig voor een marktstudie. De familiale aandeelhouders waren niet meer bereid om het gevraagde bedrag aan de bank te betalen.''

Debruyne heeft nog een productieafdeling in Tunesië, maar omdat de bevoorrading vanuit Meulebeke gebeurt, is ook daar de toekomst erg onzeker.