IKMO, de externe dienst voor preventie en bescherming van werknemers op het werk, verliet het vertrouwde ADMB-nest in de Sint-Clarastraat om zijn intrek te nemen in een eigen, pas gerenoveerd gebouw in de Dirk Martensstraat op het industrieterrein Waggelwater in Sint-Andries.

Niets te vroeg, want IKMO groeide zo hard dat men al een tijdje naar een nieuw onderdak aan het uitkijken was.

De nieuwe stek is ook gemakkelijker bereikbaar voor de medewerkers en uiteraard ook voor de acht zware wagens van de mobiele geneeskundige centra die heen en weer tussen het hoofdkantoor en de klanten-bedrijven rijden.

Het gebouw dat IKMO in de Sint-Clarastraat betrok, is intussen ingenomen door de IT-afdeling van ADMB, die tachtig mensen telt.

,,IKMO legde een lange weg af sinds de oprichting in 1966 door het sociaal bureau van ADMB, het NCMV (nu Unizo), Sofim en Sodiro. Vorig jaar realiseerde IKMO een omzet van 15 miljoen euro en bediende het met zijn 174 medewerkers 27.180 aangesloten werkgevers en 242.768 werknemers. Dat gebeurde vanuit het hoofdkantoor in de Sint-Clarastraat, maar ook vanuit zestig onderzoekscentra, verspreid over heel Vlaanderen. Vergeleken met 1990 betekent dat een groei van zeventig procent'', licht algemeen directeur Geert De Cooman toe.

Die groei dankt De Cooman aan het aantrekken van grote klanten, onder meer de drie Bekaert-vestigingen in West-Vlaanderen, Atlas Copco en Mercator Printing Group.

Daarnaast werden onlangs ook lokale centra voor arbeidsgeneeskunde in Torhout, Veurne en Edegem overgenomen, wat het groeiproces nog meer vleugels gaf.

,,Die overnames moeten ook worden gezien in het licht van de decentralisatiepolitiek van IKMO, dat op die manier zo dicht mogelijk bij de klant wil staan. Dat alles maakt dat IKMO vandaag de tweede plaats op de Belgische ranglijst inneemt'', luidt het.

De Cooman maakt zich sterk dat IKMO ook in de toekomst kan blijven groeien. ,,Nog voor de wet er is, krijgen we nu al opdrachten in verband met pesten op het werk. Dat zal voor een serieuze nieuwe uitbreiding zorgen.''