RONSE/D'HOPPE/OPBRAKEL - Een lijnbus is gistermorgen omstreeks 6.30 uur in brand gevlogen. De bus werd in geen tijd de prooi van de hevige vlammenzee. Er zijn geen slachtoffers. Ook de chauffeur werd niet gewond. De man kroop zelfs kort na het noodlottig voorval weer achter het stuur.

,,Zeven miljoen frank werd in enkele minuten verteerd door het vuur'', zucht busuitbater Luc Geenens uit D'Hoppe, die optreedt als pachter van De Lijn en lijn 82A exploiteert.

Buschauffeur Hans Pieters (46) uit Opbrakel beleefde gisteren de schrik van zijn leven. Op de Steenweg naar Ronse, in de nabijheid van D'Hoppe en op een boogscheut van de stelplaats, kreeg hij problemen met de twaalf jaar oude autobus.

Luc Geenens: ,,Gelukkig was de brand niet in de stad, of ergens tussen de huizen ontstaan.''

,,Kijkend in mijn achteruitkijkspiegel, zag ik hevige rookontwikkelingen achteraan de bus'', zegt Hans Pieters, die al 22 jaar de lijnbus als tweede thuis heeft. ,,Ik hield onmiddellijk halt en vroeg de drie busreizigers uit Ronse om uit te stappen. Ik maande hen aan zich ver te verwijderen. Ik probeerde nog zelf de vlammen te doven met mijn snelblusser, maar er was geen blussen aan.''

,,Gelukkig was de brand niet in de stad, of ergens tussen de huizen ontstaan'', vervolgt uitbater Luc Geenens. Je mag er niet aan denken welke ramp zich dan zou hebben voorgedaan. Een expert zal de precieze oorzaak wel bepalen. Het is waarschijnlijk kortsluiting in de elektrische bedrading.''

,,In elk geval betreft het een technisch mankement met grote gevolgen. Ik ben een bus armer. Die kostte mij twaalf jaar geleden zeven miljoen frank'', besluit Luc Geenens.

Toen de brandweer van Ronse op de plaats van het onheil arriveerde, stond de bus al in lichterlaaie. Ook uit Brakel kwamen de opgeroepen spuiters naar D'Hoppe om bijstand te verlenen. Ook zij stonden voor een onmogelijke taak. De brandweer van Oudenaarde stuurde een commandowagen ter plaatse.

De drie gestrande Ronsese reizigers kenden slechts een korte onderbreking op hun weg naar Zottegen. Een onder hen aarzelde niet om met de gsm de hulpdiensten te alarmeren.