De Gentse universiteit is sinds begin dit jaar al tien beeldprojectoren armer. De projectietoestellen worden met de regelmaat van een klok gestolen. Vooral de RUG-gebouwen aan Ledeganckstraat vormen het mikpunt, maar ook de site aan de Jozef Plateaustraat kreeg al dieven over de vloer.

,,Het is een plaag'', zegt PR-verantwoordelijke Tom De Smedt. ,,Dergelijke projectoren zijn waardevolle zaken. Sommigen kosten tot 2.500 euro. De daders kennen wellicht een geïnteresseerde afnemer, stelen mogelijks op bestelling of brengen de projectoren aan de man op de zwarte markt. Er is duidelijk veel meer aan de hand dan enkel vandalisme''.

Om de toestellen te kunnen stelen, zijn al halsbrekende toeren uitgehaald. Diverse projectoren waren immers metershoog aan het plafond bevestigd. Het moet heel wat tijd hebben gevergd om deze toestellen te ontvreemden. Anderen stonden dan weer gewoon in een projectiehokje opgesteld.

,,Sommige projectoren zijn weliswaar een halve meter op 30 centimeter groot, maar als er een wagen dichtbij staat, ben je er zo mee weg'', zegt De Smedt. ,,We zijn het slachtoffer geworden van onze eigen open huis -politiek. Studenten en medewerkers kunnen immers vroeger en later dan de kantooruren in de computerlokalen, bibs en andere ruimtes binnen''.


Badges
De universiteit is bezig allerhande beveiligingsmaatregelen te nemen. Er worden badges ingevoerd, buiten de vaste uren zal men enkel nog binnen kunnen met een speciale toegangskaart, er wordt in uitgebreide camerabeveiliging voorzien, de huisbewaarders en nachtwakers kijken nog meer uit hun doppen en de nieuwe projectoren worden nog beter verankerd en duidelijk gemarkeerd tegen diefstal.

,,Het gros van deze beveiligingsmaatregelen was al gepland. We kunnen ze echter niet van de ene dag op de andere allemaal uitvoeren. Dat vergt tijd en investeringen. Wél wordt er nu zeer snel gewerkt om ze zo snel mogelijk te realiseren'', aldus De Smedt. (KVDS)