Vissersclub De Warande uit Wezembeek-Oppem dient klacht in bij provinciegouverneur Lode De Witte over wat ze ,,het circus rond de straatnaamwijziging van de Kerkhofstraat'' noemt. Laatste beslissing van de gemeenteraad: een gedeelte van de straat wordt de Drie Dolfijnenlaan, een ander stuk wordt het Kerkhofplein.

Bewoners van de vroegere Kerkhofstraat weten niet meer van welk hout pijlen maken. Hun straat kreeg het afgelopen jaar al meermaals een nieuwe naam. De communicatie rond de straatnaamwijziging gebeurde op zijn zachtst gezegd nogal chaotisch. Vissersclub De Warande, die zijn lokalen in de straat heeft, pikt dat niet langer en stapt naar de gouverneur.

,,We eisen de schorsing van de naamswijziging en vragen dat de provinciegouverneur bij hoogdringendheid bewarende maatregelen treft zodat de gemeente moet wachten op de uitspraak over de zaak in beroep in plaats van de bevolking voor voldongen feiten te plaatsen'', zegt Yvo Schurmans namens de vissersclub.

De gemeenteraad keurde de naamsverandering naar Drie Dolfijnenlaan ,,definitief'' goed in januari vorig jaar. Onder andere door negatief toponomisch advies werd bij de gouverneur beroep aangetekend tegen die beslissing.

,,Zonder op een uitspraak te wachten, maande de gemeente inwoners aan hun identiteitskaart aan te passen en andere officiële stukken zoals hun rijbewijs'', vertelt Schurmans. ,,De gemeente bracht ook de nutsmaatschappijen op de hoogte en bracht de naamsverandering in bij het rijksregister.''


Verwarring bij noodoproep
De gouverneur schorste de straatnaamwijziging. In mei vorig jaar trok de gemeenteraad de wijziging in. ,,Maar de gemeente bracht de bevoegde overheden, intercommunales en het rijksregister daarvan niet op de hoogte. Dat creëerde nogal wat verwarring over welk adres nu het juiste was.''

,,Zelf weigerden we met de vissersclub een elektriciteitsfactuur te betalen op het adres van Drie Dolfijnenlaan. Een noodoproep bij politie of brandweer kan voor nogal wat verwarring zorgen.''

Maandagavond besliste de gemeenteraad het bewoonde gedeelte van de straat de naam Drie Dolfijnenlaan te geven. Het onbewoonde gedeelte van aan het kerkhof wordt Kerkhofplein.

Oppositiegroep DWO diende op de gemeenteraadszitting een amendement in met de vraag de nieuwe straatnaam niet te vertalen. De groep is geen voorstander van de wijziging en stelde tijdens de commissievergadering (ludiek) voor er Drie Kerkhovenlaan van te maken. Het idee van de naamsverandering ontstond nadat de gemeente een beeld van drie dolfijnen in de nabijgelegen vijver plaatste. (VAK)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in