De goederenoverslag in de haven van Zeebrugge daalde in 2001 met 9,3 procent. De verschuiving van de behandeling van bulkgoederen naar de sectoren van de nieuwe wagens en het stukgoed leidde echter tot een grotere tewerkstelling en een doorbraak in de distributiesector.

Zeebrugge sluit 2001 af met een overslag van 32,2 miljoen ton. Dat is een daling van 9,3 procent. Havenvoorzitter Joachim Coens schrijft de vermindering toe aan de terugval van de economische groei, de stopzetting van de steenkoolterminal en de liberalisering van de Europese energiemarkt. Die leidde tot een herschikking van de lng-aanvoer.

De autotrafiek kende een toename met 22,5 procent tot 1.260.000 eenheden. Coens: ,,Daarmee bekleedt Zeebrugge als import-exporthaven definitief de eerste plaats in de wereld. Het aantal wagens is sinds 1997 verdubbeld. Ook het stukgoed noteerde een belangrijke toename, voornamelijk van bananen. Die sectoren zijn zeer arbeidsintensief, met het gevolg dat de tewerkstelling van havenarbeid op een recordniveau zit, namelijk 204.100 shiften.''

De roro-behandeling daalde met 5,8 procent in tonnage, maar met amper 0,5 procent in aantal vrachteenheden. Bij de diensten op Groot-Brittannië stelde het havenbestuur een verschuiving vast in het voordeel van de routes op Midden- en Noord-Engeland. De lijndiensten op Scandinavië en Spanje/Portugal kenden een belangrijke toename. De containeroverslag daalde met 8,7 procent. Toch was 2001 nog het tweede beste jaar ooit.


Distributie
Op de voorstelling van de cijfers omschreef Coens 2001 als het jaar van de doorbraak van Zeebrugge in de distributiesector. De papierterminal in het Wielingendok draait op kruissnelheid. Op jaarbasis is er een aanvoer van 1,2 miljoen ton papier. Toyota heeft haar terminal van 25 hectare volledig in gebruik genomen en behandelde 95.000 wagens. Voor volgend jaar rekent de constructeur op een verdubbeling van het aantal voertuigen.

Ook Bridgestone-Firestone heeft definitief voor Zeebrugge geopteerd. De bandenproducent heeft de concessie van Sea Park overgenomen en met het havenbestuur een nieuwe concessie afgesloten voor een uitbreiding van de activiteiten naar banden voor personenwagens. Dit betekent een verdrievoudiging van de loodsen tegen 2005.

Tropicana ten slotte heeft beslist in Zeebrugge een eenheid van 35.000 m2 op te richten voor de opslag en verpakking van fruitsap. De werken zijn al aan de gang en de oplevering wordt verwacht in de lente van 2003. De investering creëert in een eerste fase 100 arbeidsplaatsen.