Lothair VANOVERBEKE woont op een boogscheut van het vliegveld en is mateloos geïnteresseerd in de luchtoorlog van WO I. Hij schreef het boek ,,Moorsele: een dorp, twee vliegvelden''.Voor zijn publicatie in het gespecialiseerde Amerikaanse tijdschrift ,,Over the front'' kreeg hij een award. De lezers vonden zijn artikel over de legendarische ,,aas'' Guynemer het beste van het jaar. Lothair Vanoverbeke vermoedt dat het lichaam van Guynemer rust in een massagraf op het kerkhof van Rumbeke .

,,Over the front'' verschijnt vier keer per jaar en is volledig gewijd aan de luchtoorlog tijdens WO I. Het wordt uitgegeven door de League of WW I Historians en is samen met het Britse ,,Cross & Cockade'' het tijdschrift bij uitstek in deze materie.

,,Sinds enkele jaren ben ik ,,werkend'' lid van de League of WW I Historians en lever ik regelmatig bijdragen'', vertelt Vanoverbeke.

,,Ik beet me vast in de legendarische Franse ,,Aas'' Guynemer die 53 overwinningen behaalde. Hij werd in Duitse kringen gevreesd als de pest. Guynemer is op 11 september 1917 boven Poelkapelle neergehaald. Het vliegtuig lag in een gebied van hevig artillerievuur zodat de Duitsers hem niet konden bergen. Waar zijn lichaam gebleven is, weet niemand met absolute zekerheid. Daar begint de legende. Wellicht is hij begraven in een massagraf op het kerkhof van Rumbeke'', vermoedt Vanoverbeke.


Monumentjes
Jaarlijks kiezen de lezers van ,, Over the front'' de ,,Thornton D. Hooper Award for Exellence in Aviation History''. T. D. Hooper was een Amerikaanse luchtvaartpionier en Squadron Commander van het eerste contingent Amerikaanse vliegeniers dat in WW I naar Europa kwam. Dat Vanoverbeke de Award kreeg, doet hem bijzonder veel plezier omdat het absolute kenners zijn die zich over de waarde van het artikel hebben uitgesproken. Ondertussen bijt Vanoverbeke zich vast in een ander project. Hij wil in Moorsele en Wevelgem kleinschalige momumentjes voor de in Wevelgem gesneuvelde geallieerde piloten.

,,In Moorsele stortte een Amerikaans toestel neer nabij hoeve Persijn en een Brits toestel op de Kezelberg. In Wevelgem stortten drie Britse toestellen neer. In een tijd waarin de ouderen het verleden stilaan vergeten en de jongeren de kennis van dit verleden niet meer wordt bijgebracht, is dit nodig. Zij streden voor de democratische vrijheid. Zij mogen niet vergeten worden. Daarom die kleine monumentjes'', besluit Lothair Vanoverbeke.

Het schepencollege zette reeds het licht op groen voor het idee van de WO I-kenner. De monumentjes komen er volgend jaar.