Het Geraardsbergens Heemkundig Archief (GHA), dat wordt beheerd door de geschied- en heemkundige kring Gerardimontium, vindt een nieuw onderkomen in de bibliotheek in de Gasthuisstraat. Wellicht is dit niet de definitieve stek van het GHA want bib en heemkundigen dromen luidop van een nieuw gebouw.

Het archief werd in 1995 opgestart onder impuls van Jacques Flamant. Het was pas in 1997 dat de stukken een eerste onderkomen vonden in een OCMW-lokaal van het ,,gele gebouw'' aan de Verhaeghelaan. Dan werd verhuisd naar de voormalige kliniek in de Kattestraat. Nu wijkt het GHA uit naar een achterbouw van de stedelijke bibliotheek, omdat het kliniekgebouw wordt omgevormd tot kantoorruimte voor de OCMW-administratie.

Het nieuwe archieflokaal is toegankelijk via de hoofdingang van de bib, aan de Gasthuisstraat. Archivaris Luc Van Schoors is het verhuizen nog niet beu.

,,Deze verhuis biedt ons duidelijke voordelen: al onze boeken worden op het computerbestand van de bib geplaatst. En ons archief is voortaan te raadplegen tijdens de openingsuren van de bibliotheek, tot nu toe kon dat enkel op woensdagnamiddag. We blijven wel zelfstandig en worden geen onderdeel van de bib.''


OCMW-lokalen
De meer dan 700 boeken, duizenden documenten, foto s, affiches en bidprentjes werden door de leden van het GHA en de scouts naar het nieuwe onderkomen overgebracht. Wellicht staat er het GHA nog een ultieme verhuis te wachten. De binnenkort leegstaande OCMW-lokalen aan de Grotestraat-Kattestraat komen immers na renovatie in beeld als onderkomen voor de bib en het GHA. Maar de restauratie van het pand gaat ongetwijfeld handenvol geld kosten. Wellicht komt de bouw van een nieuw bibliotheek goedkoper uit.

  • GHA is te raadplegen tijdens de biburen. Woensdagnamiddag zijn er van 14.30 tot 17 uur leden van het GHA aanwezig.