Zowel in Appels als in Sint-Gillis worden de containerparken van de intercommunale Dender-Durme-Schelde (DDS) deze week overrompeld. Meer dan een halfuur aanschuiven was het, voor je je afval kwijt kon. De verantwoordelijken van het containerpark op het industrieterrein Hoogveld in Sint-Gillis-Dendermonde vrezen dat het vandaag en morgen nog erger wordt. Nochtans zal er met de invoering van het DIFTAR-systeem vanaf 3 januari slechts één euro moeten betaald worden voor een bezoek aan de containerparken.

De vervuiler betaalt. Maar deze week wordt van die vervuiler vooral geduld gevraagd. Gisternamiddag stond men op het Hoogveld ruim een half uur aan te schuiven vooraleer men het containerpark op kon. Hier en daar wekte dat wrevel, maar in de dagen tussen kerst en nieuwjaar kan men blijkbaar al wat meer verdragen. Geduld is ook in de afvalproblematiek blijkbaar een schone deugd.

Het is de invoering van het DIFTAR-systeem dat deze dagen de Dendermondse bevolking zo massaal naar de containerparken drijft. Vanaf januari zal ook in het werkgebied van DDS de vervuiler betalen. Er komen extra stickers op de huisvuilzakken en de GFT-bakken en er moet betaald worden aan de containerparken. Maar ondanks de inspanningen van de intercommunale en het stadsbestuur, blijken veel Dendermondenaars de invoering van het DIFTAR-systeem verkeerd in te schatten.


Verrast
Gisteren waren veel bezoekers aan het containerpark alvast verrast met de mededeling op de nieuwe slagboom dat vanaf januari -- concreet vanaf 3 januari -- slechts één euro moet betaald worden om die slagboom omhoog te krijgen. ,,Stond ik hier dan al die tijd aan te schuiven voor veertig frank'', keek een oudere heer met wat oude verfpotten onrustig in het rond. De Dendermondse vervuiler verwacht blijkbaar dat het nieuwe systeem hem heel wat meer zal kosten.