Tegen zaterdag zal er een hele week gezwoegd en gezweet zijn in 't Schat , de theaterzaal van de Leiezonen in de Magerstraat 78 in Heusden. Vijftien kinderen werkten er zich tijdens een jeugdtheaterweek uit de naad om een wervelende toneelvoorstelling in elkaar te steken.

Het jeugdtheater is het paradepaardje van de BGJG Heusden en is dit jaar aan zijn tiende verjaardag toe. ,,Toen we tien jaar geleden het vijftienjarige jubileum van Jonge Gezinnen vierden, vonden we dat we iets speciaals moesten doen voor kinderen'', vertelt Mireille Goeminne, Jonge Gezinnen-verantwoordelijke voor Heusden. Mireille wist toen meteen welke richting ze uit wou. In een school had ze ooit een bijzonder geslaagd toneelstuk gezien dat door kinderen was geschreven en in elkaar gestoken. Het duurde niet lang of Heusden had zijn eigen experimenteel jeugdtheaterproject. Het aantal inschrijvingen was zo overdonderend dat niet één maar twee theatervoorstellingen in elkaar werden gestoken. Die werden beide na elkaar gespeeld in de turnzaal van de jongensschool.

,,De toeschouwers moesten na de eerste voorstelling hun stoel draaien om de tweede voorstelling te kunnen zien. Het resultaat was echter bijzonder geslaagd en zowel ouders als kinderen waren dolenthousiast'', herinnert Mireille zich. Sindsdien werd er bijna jaarlijks een theaterproject uitgewerkt boordevol spitsvondigheden en leuke details. Het jeugdtoneel kreeg zelfs een naam, De Golf .

,,Als verwijzing naar de evolutie die de kinderen op een spontane, prettige, speelse manier beleven'', licht Mireille toe. ,,We willen de kinderen niet enkel leren toneel spelen, we willen ze ook bepaalde waarden meegeven zoals naar elkaar leren luisteren, elkaar aanvaarden en positieve kritiek uiten''.


Straatkinderen
Kruimeltjes heet het theaterstuk waarmee vijftien Heusdense kinderen komende zaterdag op de planken staan in 't Schat . Hendrik Leroi, die zelf tot de allereerste lichting toneelspelertjes van BGJG Heusden behoorde en thans geregeld samenwerkt met de Kopergietery in Gent, regisseert het jonge volkje. De kinderen werken het stuk volledig zelf uit rond het aangegeven thema. ,,Kruimeltjes gaat over straatkinderen die moeten stelen om te kunnen overleven'', vertellen Loes Vercruysse (10), Laura Haers (12), Yarne Daeren (9) en Mattias D'Haene (11). Ze waren ook vorig jaar alle vier van de partij. De ervaring is hen alleszins opperbest bevallen.

,,Het is leuk want je moet niet echt teksten van buiten blokken maar je krijgt ideeën waarin je je moet inleven. Bovendien kun je ook zelf voorstellen doen en die worden dan besproken. Het is echt een toneelstuk van onszelf'', klinkt het. Laura, Loes en Yarne zijn alleszins van plan om theater te blijven spelen. Ann Ceurvels is alvast Loes haar grote voorbeeld. ,,Ze is zo echt als ze acteert. Kijk maar naar Thuis , nét echt'', besluit Loes.

  • Kruimeltjes is te zien op zaterdag 29 december om 14.30 uur en 19.30 uur. Kaarten kosten 1,98 euro (80 frank) (kinderen tot 12 jaar), 2,97 euro (120 frank) (volwassenen) en 8,68 euro (350 frank) (gezinskaart). Reservaties: tel. 09-230.04.36.