In Diest circuleren geruchten dat het gerenommeerde restaurant De Proosdij te koop staat. ,,Klopt niet'' reageren de uitbaters en eigenaars Anny Smets en François Didden. ,,We hebben wel even met die idee gespeeld, maar daar is nu geen sprake meer van.'' Van een eventuele klassering van het historisch waardevol gebouw ligt het echtpaar niet wakker.

De Proosdij staat in de schaduw van de monumentale Sint-Sulpitiuskerk in Diest. Het gebouw was in 1608 de zetel van de proost. Een aan het hoofd van een rechtbank gestelde geestelijke, die vermeende en verklikte protestanten berechtte. Na de Franse Revolutie werd het ganse domein, net als alle andere kerkelijke goederen, verkaveld en openbaar verkocht. Het deed eerst dienst als regionale brouwerij en sinds 1900 werd het een geliefkoosd onderkomen voor de gegoede burgerij.

Anny Smets en François Didden kochten het complex in 1992. Samen met zoon Luc vormden ze het om tot een smaakvol ingericht en gewaardeerd restaurant. De zaak floreerde. Tot de zoon een einde stelde aan de samenwerking.

  • Vandaar wellicht de geruchten van een verkoop?
  • Anny Smets: ,,Toen de zoon uit de zaak stapte, dachten we er eerst aan ze van de hand te doen. Na rijp beraad en uit liefde voor het vak kwamen we op ons voornemen terug. Meer zelfs, mijn man en ik zijn gemotiveerder dan ooit om ermee door te gaan.''


    Ervaring
  • Zoon Luc was een geprezen chefkok. Wie neemt zijn rol aan het fornuis over?
  • Anny Smets: ,,Ik heb hem bijna tien jaar geassisteerd en begeleid. Dat bezorgde me de nodige ervaring, om op eigen benen te staan. De bekende Franse chef Roger Vergé wijdde me verder in de keukengeheimen in. Ik ben er kind aan huis geworden. En zopas mocht ik van de Franse patissier Yves Thuries de onderscheiding Dessert sur Assiette in ontvangst nemen. Hij leerde me de heerlijkste nagerechten op een bord toveren. De jongste tijd krijg ik geregeld van klanten te horen dat ze onze gerechten fijner en beter vinden dan voordien. Een mooier compliment kunnen ze me niet geven.''

  • Er bestaan plannen om De Prrosdij te klasseren als beschermd monument. Zijn jullie daar gelukkig mee?
  • François Didden: ,,Eigenlijk komen die plannen wat laat, want we hebben zelf het gebouw in een nieuw kleedje gestoken. We zullen de minister echter niet tegenhouden. Niets belet ons eventueel om de bescherming van het gebouw als een commerciële troef uit te spelen. Weet je dat we De Proosdij een prachtig gebouw vinden?.''

    ,, Na al die jaren prijzen we ons nog steeds gelukkig dat we hier mogen wonen en werken.''