In twee weken tijd werd de juwelier Versato, gevestigd aan de Bondgenotenlaan 14 in Leuven, het slachtoffer van twee nachtelijke ramkraken. Al van bij de opening van de winkel in 2000 diende de juwelier bij de stad Leuven een aanvraag in om voor zijn zaak rampalen te mogen plaatsen. Tot op vandaag wordt hem dat door burgemeester Louis Tobback geweigerd.

Onderzoek toonde volgens de burgemeester aan dat er méér fout liep dan het ontbreken (of plaatsen) van rampaaltjes. Op meerdere vlakken voldoet de winkel niet aan een goed beveiligde zaak tegen ramkraken. Volgens Tobback werd niets ondernomen om de aantrekkelijkheid voor potentiele inbrekers te beperken. Ze worden er dure juwelen tentoongesteld en 's avonds niet verwijderd op afgedekt, noch binnenin de winkel, noch van buiten af. De winkelramen zijn beduidend laag. Ook de drempels die door de daders makkelijk kunnen worden genomen door het plaatsen van balken. De toegangsdeur tot de winkel is zo breed, dat men zelfs met een auto naar binnen kan. Twee verankerde zuilen langs weerszijden de toegangsdeur zouden volgens de burgemeester aan dat euvel kunnen verhelpen. Tobback merkt voorts op dat het stadsbestuur uiteindelijk niet kan opdraaien voor de private bewaking van handelszaken. Ze moeten eerst zelf de nodige maatregelen nemen. Het plaatsen van rampalen is volgens Tobback een laatste oplossing, indien alle andere hebben gefaald. Hij wil dan ook het plaatsen van rampalen op het openbare domein niet in aanmerking nemen.


Grof
De Hoge Raad voor Juwelen en Uurwerken -- waarvan vijfhonderd juweliers lid zijn -- vindt de redenering van Tobback vrij grof. ,,Net als bij de slager of de bakker wil de klant nu eenmaal zien wat hij gaat kopen. De juwelier uit Leuven ontkent alvast formeel té weinig te hebben ondernomen om zijn winkel krachtig te beveiligen. Alle juwelen duurder dan 1.000 euro worden 's nachts wél uit de vitrine genomen en in een kluis gestopt. Wat in de vitrines blijft liggen, steekt achter slot,'' aldus de Hoge Raad.

De Raad merkt nog op dat de zaak Versato niet alleenstaande is. Ook twee juweliers uit Maldegem, Delille en Van Parijs die het slachtoffer werden van een ramkraak bij nacht, kregen nog altijd geen toestemming voor het plaatsen van rampaaltjes voor hun winkel.