De Assese schepen van sport, José Van Laecken, stelde gisteravond de plannen voor van het nieuwe zwembad. De werken aan het gloednieuwe bad starten uiterlijk in mei 2003, zodat het op 1 september 2004 in gebruik kan worden genomen.

De plannen werden gemaakt door de West-Vlaamse architect Luc Derycke, een man die al veertig (grote en kleine) zwembaden tekende. Zoals bekend opteerde het gemeentebestuur voor een bescheiden bad, zonder subtropische snufjes, maar vooral gericht op scholen en clubs. Het komt op dezelfde plaats als het huidige aan de Potaarde. Het zal echter een geheel vormen met de sporthal, zodat de kassa en het cafetaria gemeenschappelijk kunnen worden aangewend. Het cafetaria zal trouwens worden vergroot, waarbij het nieuwe stuk een panorama biedt over het zwembad.

Het zwembad, dat uiteraard werd getekend met alle nieuwe milieuvoorschriften in het achterhoofd, bestaat uit twee delen. Het grote bad is 25 bij 16,5 meter, goed voor acht banen of twee meer dan het vorige. De diepte varieert van 1,10 tot 2 meter. Daarnaast komt een instructiebadje, dat op zijn beurt wordt opgedeeld in een peuterbadje met een diepte van 15 tot 20 centimeter (voor watergewenning) en een badje van 35 tot 85 cm.


Comfort
,,De diepte van het grote bad is ook ideaal voor de waterbehandeling'', weet Derycke. ,,We kiezen voor een systeem van zoutelektrolyse van chloorderivaten, wat zowel gebruiksvriendelijk is als goed voor het comfort van de zwemmer. Het gebouw zal tevens de mogelijkheid bieden om in een later stadium te werken met een waterzuiveringsinstallatie volgens het principe van de omgekeerde osmose. Die technologie is thans nog duur, maar evolueert razendsnel.''

De plannen kregen al de goedkeuring van de vzw sport, de zwemclubs, de scholen en de gemeentelijke commissie. De gemeenteraad volgt in principe in januari. Ook het budget, 3,75 miljoen euro plus btw, blijft gerespecteerd. De gemeente stelde intussen een aannemer aan die het oude bad begin januari gaat slopen.