Ongeveer 60 klanten van de dienst warme maaltijden van het Halse OCMW zagen de overstap naar een systeem van koude lijn niet zitten en zegden hun maaltijden aan huis op. Ondertussen kwamen enkelen wel op hun beslissing terug. Ook over de afvalberg die het systeem achterlaat, rijzen vragen.

Met het koude lijn-systeem worden maaltijden op deskundige manier bereid maar daarna zeer snel afgekoeld en verpakt. De maaltijden worden dus niet warm maar koud thuis bezorgd. De klanten kregen van het OCMW een eenvoudig microgolfoventje om de maaltijden thuis op te warmen.

Het Halse OCMW maakte deze keuze in de eerste plaats om hygiënischer en met minder kans op bacteriën en andere voedselbesmettingen de maaltijden te kunnen serveren. Toch zag zo'n 30% van de klanten het systeem net zitten. Sinds de overschakeling op koude lijn levert het Halse OCMW nog 160 warme maaltijden aan huis per dag terwijl er dit vroeger 220 waren.

,,Mensen blijken vooral af te haken omdat ze het gebruik van het oventje niet zien zitten, ondanks de begeleiding die ons personeel geeft. Hoogbejaarden zijn nu eenmaal minder vertrouwd met microgolftoestanden dan de jongere generaties'', aldus OCMW-voorzitter Roger Roobaert.


Vitaminerijker
,,Mensen die klagen over de kwaliteit van de maaltijden heb je altijd maar het is inderdaad zo dat bepaalde gerechten zich minder tot een koude lijn lenen, zoals een biefstuk of mosselen. De voorstelling van de maaltijden in speciale schoteltjes lijkt meer warenhuisachtig maar het is volgens voedingsdeskundigen zeker veiliger en vitaminerijker. De koude lijn wordt door de Vlaamse overheid fel gepromoot. We zijn op zoek naar mogelijkheden om de zwakke kanten bij te schaven. De keuze voor een koude lijn is overigens gemaakt door het vorige OCMW-bestuur''.

Op de gemeenteraad kaartte Spirit-gemeenteraadslid Eric De Greef de grote afvalberg van wegwerpkommetjes aan. Hij stelde voor de OCMW-klanten tien gratis vuilzakken per jaar te geven zolang er voor het afval geen oplossing is. Burgemeester Pieters zei de suggestie over te maken en het probleem verder aan de OCMW-raad over te laten.