Jette heeft de jongste maanden zijn preventieploeg bijna verdubbeld van acht naar vijftien mensen. Zij staan onder meer in voor drugspreventie, sociale bemiddeling en sportieve activiteiten.

Jette had al een preventieploeg in samenwerking met het ministerie van binnenlandse zaken. Nu komt ook het Brussels gewest erbij. ,,De preventiediensten zijn nu meer sociaal gericht, we willen dichter bij de mensen staan. We hebben dan ook meer dan één adres, zodat we beter zichtbaar zijn voor de Jettenaren'', zegt preventieambtenaar Stéphanie Hugo.

Bedoeling van de preventieploeg is het onveiligheidsgevoel van de Jettenaar wegwerken zodat hij zich beter voelt in zijn gemeente.Dat gebeurt op verschillende vlakken.

Er is een dienst voor hulp aan verslaafden, een dienst sociale bemiddeling die helpt bij gezins- of burenruzies. De parkwachters waken over de veiligheid van de parken. Er is ook een verkeerspark waar de Jetse scholen terecht kunnen. In samenwerking met de politie is er techno-preventie: goede raad over de beveiliging van huizen en winkels tegen inbrekers.

De preventiedienst organiseert ook socio-educatieve activiteiten voor jongeren tot dertien jaar. ,,Er is een groot aanbod van activiteiten in Jette, maar dat is allemaal betalend. Niet alle ouders kunnen hun kinderen daar naartoe sturen, daarom hebben we ook een gratis aanbod. Voor de tieners zijn er sportieve activiteiten'', zegt Stéphanie Hugo.

Omdat de Jetse preventieploeg goede resultaten boekte, krijgt ze meer subsidies. Dat maakte het mogelijkheid de ploeg uit te breiden. ,,Niet alles is gesubsidieerd: het verkeerspark is op kosten van de gemeente en de ambtenaar voor techno-preventie ook'', besluit Stéphanie Hugo.

  • De preventiedienst is te bereiken op 02-423.11.50.