Een levensgroot ganzenbord op het Sint-Gillisvoorplein verplichtte voorbijgangers woensdagvoormiddag tot nadenken over ,,recht op wonen''. Het spreekwoordelijke dak boven het hoofd is voor mensen met financiële problemen immers lang niet zo vanzelfsprekend als de goegemeente geneigd is te geloven.

Initiatiefnemer van het ludieke project was onder meer de Huurdersbond van Sint-Gillis, een vzw die steeds vaker geconfronteerd wordt met woonproblemen. Volgens woordvoerder Rudy Lamm is het voor leefloontrekkers (minimum-inkomen), politieke vluchtelingen of studenten haast onbegonnen werk om in Brussel nog een behoorlijk onderdak te vinden. Net als in het ganzenspel moeten ze ,,twee beurten overslaan'' of, erger nog, ,,terug naar start''.

De dramatische gevolgen van deze achterstelling laten zich raden. Kansarme medeburgers worden in de handen van huisjesmelkers gedreven en belanden, vaak zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, van de regen in de drop. ,,Het is niet de eerste keer dat iemand een lening aangaat om de waarborg voor een krot te kunnen betalen,'' vertelt een dakloze actievoerder. ,,Als daar enkele weken nadien ook nog eens de elektriciteitsrekening boven op komt, is het al gauw miserie troef.''

Gelukkig is er de Huurdersbond van Sint-Gillis. Deze belangenvereniging wijst huurders al sinds 1983 op het rechten (en plichten), en wijst hen desgewenst ook door naar diensten voor schuldbemiddeling. De speurtocht naar een geschikte woonst is tenslotte geen ganzenspel maar bittere realiteit. (SEL)