Bewoners van Polderdorpen Berendrecht, Zandvliet en Stabroek sloegen gistermorgen in lichte paniek toen in verscheidene bedrijven en in de kerncentrale van Doel het alarm in werking werd gesteld. Het geloei van de sirenes zorgde ook in de dorpen en gemeenten rond de centrale voor onrust. Later bleek dat het alarm deel uitmaakte van een vierdaagse actie van de Civiele Bescherming voor meer loon.

Sommige omwonenden klaagden over hartklachten. Anderen slikten de jodiumtabletten die inwoners in een straal van 10 km rond de centrale in hun bezit moeten hebben. Achteraf werd meegedeeld dat er geen gevaar bestaat voor wie de tabletten heeft ingenomen.

Op de rechteroever in de Antwerpse Polder en het Havengebied waren de inwoners erg ongerust. Vooral in Berendrecht en Zandvliet, die in vogelvlucht maar op enkele kilometers van Doel liggen, was dat het geval. Daar reden 's morgens omstreeks 7 uur al wagens van hulpdiensten rond om de bewoners te verzoeken ramen en deuren dicht te houden.

Bij de 100-centrale van de politie kwamen tientallen oproepen binnen. Omdat het alarm op een woensdag weerklonk, waren velen ervan overtuigd dat een nucleair ongeval was gebeurd. Normaal klinkt het sirenegeloei van de fabrieken op de rechteroever en rond de kerncentrale op donderdagen, en dat zijn de mensen gewoon. Bij de politie Noord, waar velen nog niet waren bekomen van de gebeurtenissen in Borgerhout, was men aanvankelijk niet op de hoogte van een of andere oefening.


Onverantwoord
Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens noemde de actie totaal onverantwoord.

,,Zeker in tijden als deze, met aanslagen en terreur, is het niet te aanvaarden dat er onrust gezaaid wordt bij de omwonenden van de kerncentrale'', bracht hij zijn verontwaardiging uit onder woorden. ,,We zullen de schuldigen opsporen en aanklagen'', zei hij met klem.

Ook majoor De Cock van de Civiele Bescherming, die overigens achter de looneisen van het personeel blijft staan, keurde het in gang stellen van wat overkwam als een nucleaire alarmprocedure fel af.

Binnenlandse Zaken stelde dat er een streng onderzoek komt en dat maatregelen volgen.