De gepensioneerde Constant Van Linden die de zoon van zijn Marokkaanse buurman afmaakte met een schot in borst en hoofd, kon gisteren nog niet ernstig ondervraagd worden. Hij was nog te zeer verward. De familie mijdt de man al 20 jaar om wille van zijn agressieve uitspattingen.

,,Ik had het kunnen denken, toen ik op televisie over de moord in de Schapenstraat vernam'', zegt zijn zoon André Van Linden. Een dag na de feiten valt de Merksemnaar volledig uit de lucht. ,,En eerlijk gezegd, kan het me geen barst schelen. Voor mij was hij al lang mijn vader niet meer. Hij is ook geen opa voor mijn zoon.''

De buren wisten al voor de schietpartij af van de psychiatrische problemen van de eenzaat op het gelijkvloerse appartement aan de Schapenstraat nr.3. Dat hij bijna dagelijks naar het ziekenhuis Stuivenberg stapte voor therapie is in de buurt geen geheim.

,,Hij is zwaar paranoïde en denkt dat hij overal achtervolgd wordt. Hij kan plots in woede ontsteken en als kind hadden mijn twee broers en ik een heilige schrik van hem. We wisten nooit precies wanneer hij uit de psychiatrische kliniek zou ontslagen worden. We leefden permanent in angst. De politie stond zeer regelmatig voor onze deur'', vertelt zoon André. Dat bij de moord raciale motieven gespeeld hebben, willen zoon en ex-vrouw Cathy Vanden Bogert niet geloven. ,,Een racist was hij bij ons weten niet.''

Met schieten had de moordenaar in elk geval ervaring. ,,Als sportjager had hij altijd geweren in huis. Op een lapje bosgrond buiten Antwerpen ging hij steeds op blikjes schieten om te leren mikken. Dat hij ook echte handvuurwapens had, is wel nieuw voor ons.'' (KDM)