Twee jonge meisjes uit Mechelen zijn door de politie opgepakt en in de cel gestopt. Het duo probeerde enkele gevangenen helpen ontsnappen. Eén van de meiden is de 19-jarige zus van een Afghaan die in de cel zit op verdenking van de moord op hun neef.

Een Afghaan die ervan verdacht wordt zijn neef, Achmed Mahoudi, in april op straat te hebben doodgeschoten, probeerde op zaterdagavond 10 augustus uit de Mechelse gevangenis te ontsnappen. Alles leek heel goed voorbereid te zijn door zijn zus en haar vriendin. Zij verzamelden enkele bereidwillige mannen die een ladder aan de binnenkant van de gevangenismuur zetten. De ladder die ze daarvoor aan de buitenkant gebruikten, werd niet veel verder in het struikgewas teruggevonden.

Getuigen zagen de drie mannen met de ladder aan de gevangenismuur prutsen en vonden dat behoorlijk verdacht. Zij waarschuwden de politie, die kon de ontsnappingspoging verhinderen.

De politie vond ook nog een omheiningsdraad die stuk was. Verder onderzoek wees uit dat één van de drie gevangenen die probeerde te ontsnappen, de Afghaan was die ervan verdacht wordt zijn neef te hebben vermoord. Zo kwamen de speurders uit bij de zus van de gevangene en haar vriendin. De meiden worden als het brein achter de ontsnappingspoging beschouwd. Een daad waarop zware straffen staan. Toch voor buitenstaanders die gedetineerden helpen ontsnappen, gevangenen die proberen buiten te geraken plegen geen strafbaar feit. De vrouwen zijn beiden gearresteerd.

Achmed Mahoudi (29) is eind april vlak voor zijn huis met kogels doorzeefd. De Afghaan kreeg aan de Ganzendries in Mechelen twintig kogels door het lichaam en was op slag dood. De politie kon enkele dagen later twee verdachten oppakken. Het ging om de neef en de schoonbroer van het slachtoffer. Het tweetal beweert dat ze niet de bedoeling hadden om de man te doden, dat dat per ongeluk gebeurd is. Een derde verdachte, een Joegoslaaf, werd enkele maanden later opgepakt.

De 29-jarige Afghaan was getrouwd met een Belgische van Afghaanse afkomst, het koppel had één kindje. (BLW)