Het ziet er naar uit dat het voorlopige akkoord dat bonden en directie bij Alcatel-Bell bereikten, over het jongste reorganisatieplan, wordt afgeschoten door het personeel van de Geelse vestiging. Toen de bonden het plan kwamen toelichten brak spontaan een 24-urenstaking uit. Vrijdag kent men de uitslag van de stemming in alle vestigingen.

,,De mensen van de namiddagploeg waren niet meer aan het werk gegaan toen ze hoorden wat er op tafel lag,'' weet ABVV-secretaris Jos Rits. ,,De nachtploeg is gevolgd en ook de ochtend- en dagploeg van woensdag is voltallig buiten gebleven.'' In principe liep de staking woensdagavond af.

Bij Alcatel in Geel staan 198 van de 460 jobs die er nog overblijven op de tocht. In de sociale enveloppe zit brugpensioen vanaf vijftig jaar plus diverse premies. Het opnemen van tijdskrediet en het muteren naar de vestiging van het bedrijf in Hoboken, wordt aangemoedigd. Voor elke vrijwilliger die in het Antwerpse wil gaan werken, krijgt een oudere arbeider uit die vestiging, de kans om op brugpensioen te gaan.

,,In het algemeen is dit een verdedigbaar voorstel maar er zijn een aantal details die het personeel zwaar op de maag liggen,'' weet Luc Hendrickx van het ACV. ,,Zo wordt een onderscheid gemaakt qua de afscheidspremie tussen mensen die korter en langer dan drie jaar in dienst zijn. Het verschil is miniem en daarom vragen velen zich af met welke pietluttigheden de directie wil op- en afbieden. Er worden verder verschillen gemaakt in de statuten van wie deeltijds werkt. Velen hebben het er ook moeilijk mee dat de directie hen net nu vraagt om overuren te doen, terwijl straks voor bijna 200 man het licht uitgaat.''

Dit algemene ongenoegen ligt aan de basis van de staking. Normaal zou de basis zich pas vrijdag uitspreken over het plan. Gezien de omstandigheden is de stemming vervroegd naar vandaag. Op de resultaten is het wachten tot vrijdagmiddag. De uitslag wordt immers pas bekend gemaakt als ook de stemmen van de andere Alcatelvestigingen bekend zijn. Jos Rits sluit niet uit dat toch een groot aantal mensen het plan zullen aanvaarden. Hij meent dat de aangeboden brugpensioenregeling oudere arbeiders wel zal aanspreken. Als het plan wordt verworpen stevent Alcatel Geel wellicht af op een staking van onbepaalde duur.