Gisterochtend om 3.34 uur sloeg het stil inbraakalarm van bibliotheek Kris Lambert in Oostende aan. Toen de firma die voor de bewaking instaat drie kwartier later toekwam, bleek een raam stukgeslagen en waren de dief of dieven verdwenen met vier flatscreen computerschermen.

In de onmiddellijke omgeving werd een 19-jarige Oostendenaar gevat, die stond toe te kijken. Sporenonderzoek en ook de videocameraopnames worden met de man vergeleken.

,,Diegene die binnendrong of binnendrongen hebben een glazen raam verbrijzeld langs de kant van de Astridlaan. Dat is misschien wel de drukste kant overdag, maar 's nacht passeert daar geen kat. Aan de andere kant konden wel eens inwoner gewekt worden'', zegt assistent-dienstleider Jan Amourette.


Stil alarm
,,De flatscreens, de schermen, werden netjes van de computers afgekoppeld. Vier ervan werden gestolen. Meteen sloeg het stil alarm aan. Het was toen 3.34 uur. De mensen van het securitybedrijf kwamen om 4.20 uur ter plaatse en konden enkel de inbraak vaststellen'', vertelt Jan Amourette.

,,Zowel ikzelf als de politie en brandweer werden verwittigd. De brandweer sloot het gebroken raam af en er is sporenonderzoek gedaan. Om de gebruikers -- de vier gestolen schermen stonden in de adolescentenzaal -- niet te ontrieven, werden vier gewone schermen geplaatst, zodat de bib vandaag gewoon kan functioneren'', aldus nog Jan Amourette.


Video-opnames
Drie patrouilles van de Oostendse interventiepolitie kamden meteen de buurt uit en merkten een 19-jarige Oostendenaar, die er stond rond te kijken. De man werd opgepakt en verhoord. Zijn vingerafdrukken werden gecontroleerd en de video-opnames van de bewakingscamera's ontleed, teneinde zijn aandeel in de diefstal te kennen.