Een plots opkomende mist heeft helikopterpiloot Gilbert Vankeirsbilck dinsdagmiddag wellicht parten gespeeld. Dat staat nu al vast, hoewel het nog een aantal weken kan duren voor de precieze oorzaak van de helikoptercrash in Zwevegem bekend is.

De crash op een veld in de Lettenhofstraat, dinsdag omstreeks 15.30 uur, maakte gelukkig geen doden. Gilbert Vankeirsbilck (52) uit Beauvoorde bleef nagenoeg ongedeerd maar is wel in shock. Zijn zoon Frederiek (21) werd ernstig gewond, maar is sinds gisteren buiten levensgevaar.

De helikopter, een vierpersoonstoestel van het type R44 Astra (prijskaartje 375.000 euro), staat doorgaans in een loods op de luchthaven in Wevelgem gestationeerd. Het is eigendom van de vennootschap Air Freedom Promotions uit Veurne.


Geen radiocontact
Vankeirsbilck, die in Beauvoorde dancing-restaurant-feestzaal Myosotis runt, was zijn toestel in een onderhoudsbedrijf in Halle gaan ophalen. Zijn vrouw Dina Chamon had haar man en zoon naar daar gebracht en wachtte hen op op de luchtbasis van Wevelgem, waar het toestel na de revisie had moeten landen.

Maar de thuisbasis werd niet bereikt. ,,Er is geen radiocontact meer geweest met de toren in Wevelgem'', bevestigde gisteren een woordvoerder van Airport Wevelgem. Dat wijst erop dat Vankeirsbilck, een gedreven piloot, plots in de problemen moet zijn geraakt.

Vermoedelijk waren die te wijten aan de plots opdoemende mist. Het is niet uitgesloten dat hij daardoor boven Zwevegem ook nog een hoogspanningslijn heeft geraakt.

De gecrashte heli werd opgeladen en voor nader onderzoek door het Bestuur der Luchtvaart naar Brussel gereden. Ook het parket stelde een eigen deskundige aan en de lokale politie Mira verzamelde een aantal getuigenissen.

Al die verslagen en processen-verbaal worden samengevoegd en moeten uiteindelijk duidelijkheid brengen over de oorzaak van het ongeval. In afwachting daarvan verkiest het parket van Kortrijk zich daarover niet uit te spreken. (BVC)