Elim, het opvanghuis voor allochtonen in Roeselare, start zaterdag met een wekelijks internetmoment voor vreemdelingen in Roeselare. Voor een kleine bijdrage kunnen zij internetten, mailen en een inleiding krijgen in de informatica.

Huis Elim in de Rijselstraat in Roeselare levert in eerste instantie basisopvang aan allochtonen in de stad. Ze kunnen er terecht voor administratieve of sociale problemen. Vreemdelingen kloppen er aan als ze niet wijs raken uit allerhande paperassen of als ze in de knoei zitten met huisvesting. Elim zorgt vooral dat de taalbarrière zo laag mogelijk ligt.

,,Dat is het grote verschil met OCMW's of andere instellingen. Wij luisteren en blijven luisteren tot we het probleem van de vreemdeling begrijpen of tot dat hij of zij het probleem heeft kunnen uitleggen. Onze drempel ligt zo laag als maar kan,'' zegt Stefaan Morisse van Elim.

,,Naast deze basisopvang zorgen wij ook voor taallessen. Die bieden wij 's namiddags aan. Een groot pluspunt want vele allochtonen kunnen wegens familiale redenen 's avonds moeilijk de meer reguliere cursussen volgen. Daarnaast is het sociaal contact voor ons van groot belang. Xenia (Grieks voor ,,de vreemde'') is een van onze afdelingen die speciaal de allochtone vrouw even uit haar meestal gesloten wereldje haalt.''


Vrijwilligers
,,Met ,,Elimnet'' willen wij de allochtone Roeselarenaar een venster op de wereld bieden. Vanaf 7 december kunnen ze eens per week, op zaterdag, en tegen een minimaal lidmaatschap van 2,5 euro per jaar, gebruik maken van onze zes op het internet aangesloten pc's. Ze kunnen informatie opzoeken op het net maar ook via mail in contact komen met de buitenwereld. De computers zijn afgedankte materialen van cultureel centrum De Spil. Het CC hielp ons ook al in het verleden.''

,,Nu al komen hier allochtonen in hun eigen taal de Iraanse of Kosovaarse krant lezen. Voor hen een enorme ervaring. Naast deze service willen we hen laten mailen. We beseffen dat we hier wellicht weinig controle kunnen uitoefenen. Wij kunnen die Arabische en andere tekens niet lezen. Anderzijds weigeren we toe te geven aan de paranoia. We rekenen op de sociale controle onder de gebruikers en van de twee medewerkers die hier telkens aanwezig zullen zijn. Momenteel kunnen we beroep doen op dertien vrijwilligers die hier elke zaterdag van 14 tot 17 uur de allochtonen zullen begeleiden.''

,,We denken hier een antwoord te geven op een dringende behoefte. Vreemdelingen kunnen vaak wegens financiële redenen geen gebruik maken van de moderne informaticawegen. 2,5 euro voor een uurtje internet in een cybercafé is voor hen vaak al te duur. De drempel ligt in die zaken ook meestal te hoog en velen hebben nog hulp nodig om met een pc te werken,'' aldus nog Stefaan Morisse van Huis Elim.

  • Huis Elim, Rijselstraat 16 Roeselare, 051-21.27.90 - internetmoment (enkel) voor allochtonen op zaterdag van 14 tot 17 uur.