Het personeel van de Civiele Bescherming organiseerde gisteren acties op verschillende plaatsen in het land. In Kruibeke, Beveren en Zwijndrecht werd het nucleair alarm in werking gesteld en dat veroorzaakte paniekerige reacties. De actie werd meteen door Binnenlandse Zaken verboden.

Bij een nucleair alarm loeien eerst sirenes waarna een stem de mensen aanraadt om ramen en deuren te sluiten en radio of TV aan te zetten. Bedoeling is dat, bijvoorbeeld bij een ramp in de kerncentrale van Doel, de bevolking beschermd wordt tegen eventuele vrijkomende radio-actieve straling.


Radiowagens
Toen gisterochtend omstreeks halfacht de sirenes in de zone rond de kerncentrale van Doel loeiden, werd door heel wat mensen gereageerd alsof het om een echt alarm ging. Brandweer en politie in Kruibeke en Beveren kregen honderden oproepen van mensen die vreesden dat er iets gebeurd was in de kerncentrale van Doel.

Vooral in Rupelmonde werd nogal paniekerig gereageerd op de sirenes. In de kleine dorpsgemeenschgap had blijkbaar iedereen het alarm gehoord. Vooral de wat oudere bewoners wisten niet meteen wat aan te vangen. Burgemeester Antoine Denert liet in Rupelmonde twee radiowagens van de brandweer omroepen dat het om een vakbondsactie van de Civiele Bescherming ging.


Ouders ongerust
Het alarm verontrustte ook heel wat ouders die net hun kinderen naar school willen brengen. ,,Op het ogenblik van het alarm waren hier nog geen kinderen, ik was hier alleen met een collega'', zegt Lieve Herreman van de Reynaertschool in Kruibeke. ,,Ik hoorde het alarm en zette meteen de radio aan. Daar was niets te horen en dus belde ik naar mij thuis waar de TV aanstond, maar ook daar werd geen informatie gegeven. Uiteindelijk belden we met de politie waar men ons vertelde dat het om een vakbondsactie ging. Heel wat ouders hadden ook met politie of brandweer gebeld, tegen sommigen werd gezegd dat het om een oefening ging. Dit is echt onverantwoord.''

Van zodra Binnenlandse Zaken op de hoogte was van het misbruik van de nucleaire sirene, werd het personeel van de Civiele Bescherming verplicht om de actie te stoppen. Ook provinciegouverneur Herman Balthazar nam afstand van de manier waarop de Civiele Bescherming actie voerde.


Dwangsom
In de Zwijndrechtse gemeenteraad van donderdagavond zal er geïnterpelleerd worden over dit voorval. Daar vraagt de Vlaams Blok-fractie om gerechtelijke stappen te ondernemen, zodat in de toekomst een dwangsom wordt betaald voor onrechtmatig gebruik van deze alarminstallatie. Burgemeester François Smet van Beveren zal bij de Civiele Bescherming schriftelijk vragen hoe dit kon gebeurn en wil weten hoe in de toekomst een actie als deze kan vermeden worden.