Op zaterdag 14 december wordt Grammene Brug weer opengesteld voor voetgangers en fietsers. De gemeentebesturen van Zulte en Deinze houden op die dag een kleine plechtigheid. Op die hulde zal ook kunstschilder Roger Raveel aanwezig zijn en vooral de man naar wiens naam de monumentale ijzeren spoorwegbrug over de oude Leie wel eens wordt genoemd: Laurent Vanhaesebroeck. Hij was immers de motor achter de strijd voor het behoud van de brug.

De renoveringswerken aan de brug in Grammene startten in februari 2001. Na meer dan anderhalf jaar kan de brug weer in gebruik worden genomen door wandelaars en fietsers die op een veilige manier tussen Grammene, Gottem en andere deelgemeenten naar het centrum van Deinze of Machelen toe willen.

,,Met deze brug die dezelfde karakteristieken heeft als de Eifeltoren in Parijs bezitten de NMBS, Deinze en Zulte een brok industrieel erfgoed met een buitengewone uitstraling'', zegt Laurent Vanhaesebroeck. ,,De strijd voor het behoud van de brug dateert al van in 1992. Samen met huidig eerste schepen Jan Vermeulen stelden we toen een petitie op. Uiteindelijk wijzigde de NMBS haar plannen om de brug af te breken en te vervangen door een nieuwe betonnen brug en konden de restauratiewerken starten.''

De brug werd gezandstraald. De arbeiders gebruikten daarvoor ongeveer 160.000 kilo zand, dat later werd gerecupereerd. Verder werden 6.000 liter verf over de ijzeren profielen uitgesmeerd. Grammene Brug schittert nu weer in zijn natuurrijke omgeving, die ook werd bezongen en gevrijwaard door kunstschilder Roger Raveel. Op zaterdag 14 december zal hij samen met de NMBS-verantwoordelijken en afgevaardigden van de gemeentebesturen van Zulte en Deinze, die voor het onderhoud van de wandelpaden instaan, tot de eregasten behoren.