De politiediensten van de Lowazone jagen op één of meer daders die de laatste tijd regelmatig mazout lozen in de Ro, ter hoogte van de Haagstraat in Zomergem. Voorlopig ontbreekt nog elk spoor.

De vervuiling in de Haagstraat in Zomergem is geen alleenstaand geval. De laatste tijd gebeurde het vaker dat de brandweer moest uitrukken om daar een olievervuiling aan te pakken. De brandweer en de politiediensten hebben nu de afspraak gemaakt dat de politie telkens op de hoogte wordt gebracht wanneer de brandweer voor een dergelijke oproep moet uitrukken.

,,De brandweer is al verschillende keren ter plaatse moeten gaan om de mazout weg te werken'', zegt commissaris Carlos De Clercq van de Lowazone. ,,Met de hulp van detergenten wordt de mazout dan afgebroken. Het is niet de eerste keer dat de brandweer dat moet doen. De waterloop is een deel ingebuisd en ligt deels ook in de open lucht. Het is dan ook niet simpel om vervuiler op te sporen. De vervuiling is ernstig, maar de volksgezondheid komt niet in gevaar.''

Ook dinsdag werden de ordediensten van de Lowazone al opgeroepen voor een mazoutvervuiling. Toen trokken de ploegen naar de vervuilde Kalebeek in Vinderhoute. (JSA)