Ontevreden leden van de Civiele Bescherming zetten gisterochtend ook in de Gentse kanaalzone hun looneisen kracht bij door het laten loeien van de sirenes waarmee normaliter alarm wordt gegeven voor een of andere onregelmatigheid in een zogenaamd Sevesobedrijf. Veel inwoners van Evergem en ook van Zelzate sloten de ramen, stemden zoals gevraagd hun radio af op VRT en bestookten de politie en het gemeentebestuur met diverse vragen.

De sirenes loeiden een eerste keer om 7.40 uur. Na het helse lawaai werd door de luidsprekers gevraagd te luisteren naar de VRT. Enkele minuten later gebeurde hetzelfde. Het sirenegeloei en de bijhorende richtlijn werden om 8.20 uur nog eens herhaald. ,,Het Seveso-alarm werkt blijkbaar goed. We kregen tot 9 uur bestendig telefoons van verontruste inwoners. Het commissariaat was vergelijkbaar met de centrale van de Levenslijnactie. Vier politiemensen hingen ruim een uur aan de telefoon'', sakkert commissaris Yves Tuytschaever van de politiezone Assenede-Evergem.

Hij beklemtoont dat de actie van de Civiele Bescherming de politie nog veel ander overbodig werk bezorgde. ,,We moesten niet enkel veel telefoonoproepen beantwoorden, maar ook een pak mensen te woord staan aan het loket van het commissariaat. Bovendien werden zes politieploegen de baan opgestuurd: twee om het problematisch chemisch bedrijf op te sporen en vier andere patrouilles om de inwoners van de dorpskernen Doornzele, Wippelgem, Ertvelde en Sleidinge gerust te stellen. Andere interventies moesten op een wachtlijst worden geplaatst en wegens gebrek aan personeel werd het schooltoezicht afgeschaft. We maakten ook een pak onnodige kosten'', klaagt Tuytschaever.


Ongeruste boer
Ook het gemeentehuis van Zelzate werd bestookt met telefoonoproepen van verontruste burgers. ,,Bij de bevolking was het ongenoegen groot. Sommige mensen reageerden woedend. Ze vonden de actie onverantwoord en zegden dat ze niet meer weten wat ze moeten doen, als binnenkort de sirenes opnieuw loeien. Met haar actie zette de Civiele Bescherming veel kwaad bloed. Ze brengt tevens de efficiëntie van haar alarmsysteem in gevaar'', aldus nog Tuytschaever.

Ook boer Firmin Van Parys uit de Schoonstraat in Evergem hoorde het alarm. ,,Ik wist niet wat er scheelde. Ik was ongerust, maar hoopte dat het om een of andere oefening ging'', aldus de landbouwer, wiens koeien naast het Sevesobedrijf Perstorp grazen.