De familie Kamalbayev uit Kazakstan, die reeds 2,5 jaar in de Geetbetse deelgemeente Rummen verblijft, kookte en bakte een dag en een nacht om typisch Kazakstaanse gerechten aan te bieden aan de bevolking van Geetbets. Dat gebeurde ter gelegenheid van de opendeurdag van het OCMW in de Dorpsstraat. Vader en moeder Kamalbayev en hun drie kinderen deden het voortreffelijk en de bezoekers van het OCMW genoten met volle teugen van de kookkunst van de vriendelijke asielzoekers.

Hassan, de bijna 12-jarige zoon van de familie Kamalbayev, vertelt in correct Nederlands: ,,We zijn zaterdagmorgen om 10 uur begonnen in de keuken en hebben tot zondagmorgen 7 uur doorgewerkt. Na een uurtje slapen sprongen we weer uit de veren.''

De familie Kamalbayev is een voorbeeld van goede integratie. De kinderen spreken uitzonderlijk goed Nederlands, de ouders doen het ook al niet onaardig. Hassan en zijn broer Renat lopen school in Rummen en hebben er vele vrienden. Hassan is een getalenteerd voetballer en verdedigt de kleuren van KSK Rummen.

Het dossier inzake de asielaanvraag ligt volgens OCMW-voorzitter Albert Coppin (CD&V) ergens onderaan in de lade. ,,Het zou onmenselijk zijn mocht deze zeer goed geïntegreerde familie straks uitgewezen worden'', zegt Coppin erg bezorgd.

De OCMW-dienst van Geetbets scoort van zijn kant met de bedeling van warme maaltijden. ,,Het aantal steeg van 30 naar 54'', zegt Coppin fier. ,,Als die trend aanhoudt zijn we verplicht de bedeling te verzorgen met twee wagens. Anders krijgt de ene bejaarde de maaltijd te vroeg, de andere weer te laat.'' Het OCMW nam pas een nieuwe bestelwagen in dienst.


Rusthuis
In november duidt de OCMW-raad een architect aan om een voorontwerp en de definitieve plannen te maken voor de bouw van een rusthuis achter het OCMW-legaat, een voormalig herenhuis dat stijlvol ingericht werd als administratief complex en een zekere gezelligheid en warmte uitstraalt volgens de OCMW-voorzitter.

,,Het rusthuis zal volledig ingericht maximaal 3.629.471 euro kosten, maar we proberen onder dat bedrag te blijven'', vervolgt Albert Coppin. ,,Jaarlijks zullen we 103.743 euro tekort komen zo we een bezettingsgraad van 95 procent hebben.''

Als alles normaal verloopt opent het rusthuis binnen twee of drie jaar, alleszins tijdens de huidige legislatuur. Het rusthuis zal vijftig vaste woongelegenheden tellen naast drie kamers voor kort verblijf.

Voor de liefhebbers van statistieken: het OCMW van Geetbets kent het hoogst aantal uren poetsdienst van heel het arrondissement Leuven. Inzake het totaal aantal uren gezinszorg staat het op de tweede plaats arrondissementeel gezien. (PPG)