Zaterdagmorgen brandde het opnieuw in Sparrenduin. De oorzaak was brandstichting, waarbij de dader maar net aan het vuur en de rook kon ontsnappen. De man werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

Zaterdagochtend om 8.51 uur liep er een oproep voor een brand binnen. De brand was ontstaan in het oudste gebouw van Sparrenduin, aan de hoek van de Driftweg en de Copmanlaan. In de gelijkvloerse kamer tegenover de ingang aan de westzijde had een dakloze man een onderkomen gezocht. Vermoedelijk heeft hij gepoogd om vuur te maken om zich te verwarmen, maar is dit uit de hand gelopen. Toen de politie ter plaatse kwam, zagen ze de man nog net door het raam naar buiten kruipen. Eenmaal buiten bleef de man, die vermoedelijk door de rook bevangen was, liggen. Een ambulance werd opgeroepen, en de man werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis in Oostende.

De man, Jean D., is geen onbekende voor de ordediensten en hulpdiensten. Hij staat bekend als iemand met zware psychiatrische problemen en stichtte al meermaals brand, recent nog in Bredene. Hij kan echter niet opgenomen worden in een psychiatrische instelling omdat nergens een geschikte plaats gevonden kan worden. Na verzorging werd hij zaterdag ontslagen uit het Serruysziekenhuis en meldde hij zich bij de politie. Daar werd een beslissing tot collocatie genomen. Hij werd in de psychiatrische instelling in Beernem opgenomen.


Bouwvergunning
De brandweer kreeg het vuur vrij snel onder controle. Brandschade was er enkel in de kamer waar het vuur uitbrak. Er is ook rookschade.

De gebouwen van het voormalige vakantiecentrum staan momenteel leeg en bieden vaak onderdak aan daklozen en illegalen. Ook kinderen spelen geregeld in de gebouwen. Op 24 december vorig jaar brak al eens brand uit in een ander gebouw, dat veroorzaakt werd door spelende jongeren.

Begin augustus werd wel een bouwaanvraag ingediend door vastgoedontwikkelaar Mare Nostra uit Pittem. Deze wil de gebouwen slopen en er een aantal appartementsvilla's bouwen. (HVS)