Ondanks de forse windstoten namen gisteren toch nog 1.500 motorrijders deel aan de Herfstrit. ,,Precies dergelijke weersomstandigheden hebben de Herfstrit tot een legende gemaakt'', stelde coördinator Joris De Vriesere van de vzw Hartrijders.

,,We hadden natuurlijk gehoopt om ons record van 1999 met zevenduizend deelnemers te benaderen, vooral omwille van de opbrengst voor de Vlaamse Vereniging Autisme. Via radio en televisie werden de mensen vandaag aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Toch schreven zich nog 1.500 échte motards in. Een motorrijder uit Deinze werd op de autoweg tegen de vangrails geblazen. Hij keerde terug naar huis en kwam met de wagen naar Moerzeke om toch zijn inschrijvingsbijdrage te betalen. Dat zijn de échte Hartrijders ''.

Ook Renaat De Corte (41) uit Waasmunster was paraat. ,,In februari had ik nog een zwaar ongeval. Toch wilde ik deze Herfstrit per se meemaken. Ik rijd meestal alleen omdat dat veiliger is. Wanneer de weersomstandigheden te slecht worden, kan ik nog altijd terugkeren''.


Topevenement
Luc Malfliet (49) uit Hamme stond voor de 26ste keer aan de start, met een zilveren kroon dus, na 25 jaar onafgebroken deelname. ,,Met Dholda en nv Moerzeke organiseerden we van 1972 tot 1986 deze Herfstrit. In 1992 hielpen we de Hartrijders om deze legendarische rit opnieuw op te starten. Dit is en blijft een topevenement voor motorrijders. De opbrengst voor het goede doel is belangrijk maar de meeste deelnemers komen toch voor de sfeer en de schitterende organisatie''.

Ook de Hamse postbode Cesar Brijs (46) neemt traditioneel deel. Gisteren gaf hij echter voor het eerst verstek. ,,Mijn makker Ronny De Muynck zegde vanmorgen af omwille van de hevige windstoten. Ik besloot om dan ook maar niet deel te nemen, al is dat met veel pijn in het hart. Ik lag vanmorgen om zes uur al wakker. Al bij al lijken de risico's vandaag toch te groot om 180 kilometer te rijden''.

Marc Herremans van de Vlaamse Vereniging Autisme mocht zondagmorgen dus niet hopen op een recordopbrengst. ,,Gelukkig is deze Herfstrit niet onze enige bron van inkomsten, al is de jaarlijkse bijdrage natuurlijk heel graag meegenomen. De weersomstandigheden ondersteunen het legendarische aspect en de uitstraling van deze motorrit. Ook dat is goed voor de traditie''. (VVJ)