Een hevige rukwind blies zondagmiddag de zijgevel weg van het huis van Eddy Van Waes en Monica Geirnaert in de Oude Weg 52 in Adegem. De bewoners bevonden zich op dat moment in huis. Hun auto die onder de gevel geparkeerd stond, werd onder het puin bedolven en is goed voor de schroothoop.

Buurman Van Hulle het drama gebeuren. ,,Wij hoorden ineens een zware slag. Toen we gingen kijken, steeg een dikke stofwolk op. Wat later zagen we wat er gebeurd was: in de zijgevel van onze buren zat een immens gat. Het deel van de gevel vanaf de eerste verdieping was volledig weggeslagen.'' De brandweer snelde ter hulp maar kon weinig doen. ,,We kunnen voorlopig niet veel meer doen dan het gat laten afdichten met platen.''

De bewoners Eddy van Waes en Monica Geirnaert hadden twee keer pech. De gevel die instortte viel bovenop hun auto, die net daar geparkeerd stond. De wagen werd verpletterd. De bewoners waren zwaar onder de indruk van het gebeuren. Bij het incident raaakte niemand gewond. De schade aan de woning is aanzienlijk.


Tent geëvacueerd
De viering van 25 jaar OCMW Maldegem is zondagmorgen in mineur gestart. Door de stormwind dreigde de feesttent het te begeven. ,,In overleg met de organisatie hebben we besloten de mensen te evacueren en al het materiaal uit de tent weg te halen'', licht brandweercommandant Van Suyt toe. Op dat ogenblik waren zo'n 130 mensen aanwezig voor de academische zitting. Iedereen repte zich naar buiten en vele helpende handen zorgden er ook voor dat alle tafels, stoelen, glazen, drank en toebehoren tijdig uit de feesttent werden gehaald.

De brandweer van Maldegem kreeg gisteren ruim 250 oproepen binnen. Aan het station waaide een fietsenstalling weg. De winkel Euroshop werd voor het publiek gesloten nadat een deel van het dak was weggeblazen. Op het Grenadiersplein in Adegem kantelde een broodautomaat en her en der werden aanhangwagens en caravans op hun zij gegooid.

Bij kippenkweker Grootaert duwde de wind aan Celieplas in Adegem zondagmiddag omstreeks 14.30 uur een graansilo omver. Een bevriende loonwerker uit de buurt slaagde erin met een bandenkraan het gevaarte tegen te houden tot de brandweer ter plaatse was. Het verkeer werd plaatselijk omgeleid tot alle gevaar geweken was.


Antenne brandweer
In de Waleweg ging een grote antennen tegen de vlakte. In de Paardendreef moest een zeil worden gespannen op een stal en in de Verloren Kreek in Middelburg stortte een deel van het dak van een stalling in. Ook bij de Vierklaver in Adegem sloeg de wind een gat in het dak van de keuken. In rusthuis De Warande rukte de wind enkele platen van het dak. In Donk ten slotte sneuvelden enkele verlichtingspalen.

Zelfs de brandweer zelf bleef niet gespaard. Doordat de antenne van de brandweer afknakte, bleef het korps rond de middag een tijdje onbereikbaar. Dat euvel werd snel hersteld.