Met de wandeling Brussel Aangekleed organiseert VTB-VAB een snuistertocht door alle hoekjes van Brussels modeland . De hoofdstedelijke modescène is de jongste jaren sterk gegroeid en moet niet meer onderdoen voor Antwerpen. In Brussel vestigden zich de laatste decennia ronkende namen als Kaat Tilley, Elvis Pompilio en Edouard Vermeulen.

Er beweegt iets in de Brusselse modewereld. De modeschool La Cambre levert elk jaar een lading jonge modetalenten en de vzw Modo Bruxellae promoot de Brusselse modewereld. Onder meer in de vitrines van de Dansaertstraat zie je daarvan het resultaat, maar ook de Sint-Hubertusgalerijen, de Leon Lepagestraat en de Nieuwe Graanmarkt vormen een sfeervol decor voor verrassende boetieks.

Brussel Aangekleed start in de Sint-Hubertusgalerijen, waar Kaat Tilley haar vaste stek heeft. Haar winkel is zoals haar kledingontwerpen: raffinement, luxe, eenvoud en het je-ne-sais-quoi dat haar creaties typeert. Op het kruispunt met de Beenhouwersstraat bevindt zich een filiaal van Delvaux, het succesverhaal in leder.

De ontdekkingstocht leidt verder via de Koninginnegalerij, het Agoraplein en de Grote Markt langs kantateliers, confectiezaken en de Agoragalerij. Het jongste modehart van Brussel bevindt zich in de Dansaertstraat en omgeving.

De Westvlaming Edouard Vermeulen, ontwerper van de trouwjurk van prinses Matilde, stelt een pand ter beschikking van jonge ontwerpers aan de Dansaertstraat 9. Het is er ook een verkoop- en infopunt voor iedereen die belangstelling heeft in Brusselse mode.

Brusselse mode, dat is niet enkel kledij, maar ook accessoires. Hoeden van Christoph Coppens en Elvis Pompilio, brillen van Theo op de Oude Graanmarkt, ondergoed in de Rue Blanche, trouwkledij van Mieke Cosyn in de Lepagestraat.

Wie van al dat moois honger of dorst krijgt moet niet ver lopen. Aan de Dansaertstraat en het nabijgelegen Sint-Goriksplein zijn de voorbije jaren heel wat zaken geopend. Op het eerste gezicht allemaal erg verschillend, maar toch is een groot deel eigendom van Frédéric Nicolay, een dertiger met een horeca-imperium.


Info
  • Brussel Aangekleed, elke dag van deze week, tot en met vrijdag 30 augustus. Afspraak om 14.30 uur aan de VTB-VAB stand op het Spanjeplein in Brussel, na de concerten Boterhammen In De Stad. Deelname aan de modewandeling is gratis.
  • In de voormiddag kan je een bezoek brengen aan het Museum van het Kostuum en de Kant. Daar loopt momenteel een tentoonstelling rond kindermode. Deelname kost 7 euro voor VTB-VAB-leden, anderen betalen 8,50 euro.
  • In het najaar 2002 organiseert VTB-VAB andere thematische Brusselwandelingen:
  • - Zaterdag 21 september: Sacrale weerspiegeling, vijvers van Elsene, Flageyplein en abdij van Terkameren.

    - Zaterdag 19 oktober: Anders gezinde buren, Erasmushuis en tuin, Begijnhof van Anderlecht.

    - Zaterdag 16 november: Schaarbeek, bourgeoispatrimonium in een ongekend stukje van de gemeente.

  • Info en reservatie op 02/220.32.22, info.cultuur
  • vtb.be.