Een kerkuil, die vier maanden geleden op de grens van Groot-Bijgaarden en Zellik meer dood dan levend werd aangetroffen door Dilbeekse agenten, kreeg gisteravond in de Zellikse Sint-Bavokerk zijn vrijheid terug. Vogelbeschermers brachten het dier weer op krachten. De agenten kregen een (figuurlijke) pluim voor de geboden hulp.

Een Dilbeekse patrouille had de gewonde kerkuil, slachtoffer van het verkeer, eind mei gevonden. Via de politie van Asse werd vogelspecialist Rudi Lengeler uit Asse gecontacteerd. Die bracht de uil naar het Malderse opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, dat aangesloten is bij de Vogelbescherming België. Marc Van De Voorde zorgde maandenlang dat het dier rustig kon revalideren.

De kerkuil is intussen hersteld. Gelet op de plaats waar de vogel werd gevonden kozen de vogelliefhebbers voor de toren van de Zellikse Sint-Bavokerk om het dier zijn vrijheid terug te geven. De kerkfabriek stemde in met het voorstel. ,,Er is in die toren een onbewoonde uilenkast, dus we hopen een beetje dat hij er zal willen aarden. Allez, hij of zij, want bij uilen is het geslacht zeer moeilijk te onderscheiden'', zegt Willy Paessens. De nestkast is in de afgeschermde toren onbereikbaar voor andere vogels.

De kerkuil is een beschermde diersoort. De Belgische Werkgroep Kerkuilen volgt het welzijn van de soort al bijna een kwarteeuw. Met succes, want waar er twintig jaar nog amper 23 broedplaatsen werden geteld in Vlaanderen, liep het cijfer in 2000 al terug op 397 pulli (uilenjongskens). Toch blijft de soort schaars, vanwege de grote sterfte door verkeer en andere verstoring. In Asse en Dilbeek was hij zelfs helemaal ontbrekend.

De vogelliefhebbers stonden er op om de politie van Dilbeek en Asse te betrekken bij het moment suprème , als dank voor hun reddend gebaar, en ook om wat ruchtbaarheid te geven aan een samenwerking die weinig bekend is bij het grote publiek. De vogel werd door een medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen geringd. En zo kreeg de pas gerestaureerde Sint-Bavokerk er nu ook een gerevalideerde kerkuil bij.

Rudy DE SAEDELEIR