In de prachtige groene vallei van Koudertaveerne in Asse werd gisteren een barslechte landbouwweg van 650 meter op een voormiddagje omgetoverd tot een egale en stevige weg. Kostprijs: amper 1,2 euro per lopende meter. Een bedrijfje uit Destelbergen demonstreerde er een nieuw en milieuvriendelijk procédé voor het herstellen van veldwegen. De landbouwschepenen uit de regio zagen dat het goed was.

De landbouwweg aan de rand van het Sollebos was in de regio een testcase voor de totaaloplossing die door de bvba Green Road twee jaar lang speciaal werd ontwikkeld. Enkele Oost-Vlaamse gemeenten konden er al mee kennismaken. De tam-tam deed snel de rest.

,,Jean Van Everbroeck, van de Landelijke Gilde van Relegem, had er over gelezen in Landbouwleven en sprak er me over aan'', zegt Asses landbouwschepen Rik De Baerdemaeker. ,,We zijn dan eens gaan naar kijken in Overijse en toen we hoorden dat de boeren allemaal heel enthousiast waren, besloten we het ook bij ons een kans te geven. Bij wijze van proef zochten we een van de slechtste Assese landbouwwegen uit. Als ze dat kunnen, is er geen reden om te twijfelen aan de degelijkheid van het systeem.''


Diamant
De aannemer werkt even snel als efficiënt. Een eerste tractor freest met een speciale machine, voorzien van dertig hamers met diamantkoppen, de landbouwweg af tot een vijftiental centimeter en maalt al het gesteente. Een tweede tractor egaliseert de bewerkte laag en klaar is Kees. Waar de aarden weg niet voldoende zelf draagt worden aan de gemalen laag staalslakken toegevoegd, een procédé dat over alle nodige milieuattesten beschikt. De huidige machine is geschikt voor landbouwwegen tot drie meter breed, maar het bedrijf komt volgend jaar al op de markt met een versie voor smallere veldwegels.

,,Ons opzet was de gemeenten een concept te bieden dat hen in staat stelt tegen een heel betaalbare prijs hun landbouwwegen te herstellen'', zeggen initiatiefnemers Dirk Van Buggenhout en Luc Hespeels. ,,Wij doen op enkele uren wat je met een kraan misschien nog niet op een week kunt. De nieuwe puttenvrije wegen zijn stevig genoeg om zeker drie, vier jaar mee te gaan. En waar het grof werk al gedaan is, kunnen we er later nog eens overgaan voor de helft van de prijs.''

De Baerdemaeker zal nu in afspraak met de landbouwraad een plan opstellen voor het aanpakken van de andere landbouwwegen. Ook zijn Dilbeekse collega Elke Zelderloo was snel overtuigd. Zij gaat in haar eigen gemeente pleiten voor een budget.