De avondspits liep gisteren hopeloos in de knoei. Tot wanhoop en irritatie van duizenden automobilisten. Irritatie ook door het goedje waarmee alle ellende begon: magnesiumoxyde. Dat irriterende maar niet giftige product lag op de E40. Automobilisten kregen de raad hun ramen en ventilatiesysteem uit te schakelen.

Een trucker kreeg op de E40 richting Leuven in Sterrebeek iets voor half vier een klapband. Hij verloor de controle over het stuur. De dertigtonner botste tegen een andere vrachtwagen en een personenwagen. De oplegger kantelde en het gevaarte kwam tot stilstand in de middenberm.

De vrachtwagen was geladen met een mengeling van zand en magnesiumoxyde. Dat is een irriterend product. Het dekzeil van de laadbak scheurde open en het goedje kwam op de E40 terecht. Via de verkeersinfo op de radio werd automobilisten gevraagd om de ramen en het ventilatiesysteem van hun wagen gesloten te houden.

Op de E40 richting Leuven was er door het ongeval slechts één rijvak vrij. De file stond stil vanaf het Reyerscomplex. Op de Grote Ring was het al snel van in Groot-Bijgaarden tot de aansluiting met de E40 bumper aan bumper voortschrijden. Op het andere stuk van de E40 (vanuit Gent-Kust) stond het al stil vanaf Ternat.

Eerst werd een grote kraan vanuit Antwerpen opgeroepen, maar het zou veel te lang duren voor die er zou geraken. De brandweer van Zaventem liet dan toch een bulldozer van de gemeente vorderen om de zandmengeling op te ruimen. Er werd een tweede vrachtwagen bij gehaald om het goedje op te laden. De opruiming nam nog de hele avond in beslag.

Bij het ongeval viel één lichtgewonde.