Twee uithangborden van de Antwerpse cinema, Robbe De Hert (60) en Roland Verhavert (75) kregen op het stadhuis een chocoladen ,,lifetime achievement''-trofee. En voor alle duidelijkheid: De Hert vindt de burgemeester een ,,schat''.

Robbe De Hert had er nog aan getwijfeld om in zijn obligate korte broek te verschijnen, maar burgemeester Leona Detiège (SP.A) en schepen Chantal Pauwels (Agalev) kregen 's mans benen niet te zien. ,,Waarom sta ik hier eigenlijk in lange broek? Wat heeft de stad ooit voor mij gedaan'', grapte hij. Staatssecretaris Eddy Boutmans, Hugo Claus, Jo Röpke, Guy Polspoel en nog een hoop bekend volk, konden er smakelijk om lachen.

Beide feestvarkens hebben een flinke staat van dienst in het Vlaamse filmwereldje als cineast en filmproducent. Verhavert, maker van onder andere ,,De Loteling'', ,,Pallieter'' en ,,Boerenpsalm'', raakte als tiener besmet met de cinemabacterie op de De Keizerlei. Hij kon gisteren dan ook niet nalaten alle verloren gegane pareltjes op te sommen. Robbe De Hert, maker van ,,Blueberry Hill'', ,,Zware Jongens'' en ,,Gaston's War'' werd door schepen Chantal Pauwels omschreven als een uithangbord voor Antwerpen. Ze voegde eraan toe: ,,Mijn moeder, buurvrouw van Robbe, vindt hem nen eigenzinnigaard met een klein hartje ''.

Voor dat alles kregen ze een lifetime achievement trofee in chocolade, die ,,zoeter zal zijn dan die replica's die ze in Hollywood uitdelen.'' De Hert maakte van de microfoon onder zijn neus gebruik om aan te kondigen dat het roemruchte Antwerpse filmerscollectief ,,Fugitive Films'' waarvan hij een van de gangmakers was, uit zijn as zal herrijzen als ,,Fugitive Exile''. Burgemeester Leona Detiège (SP.A) sprong op de huldiging onverwacht binnen om een anekdote over de gehuldigde Robbe De Hert op te halen. ,,Ooit waren we te gast in dezelfde televisieshow. Hij gaf me in de coulissen een goede raad die ik nooit zal vergeten. Hij zei: seg schat, nie te plat spèken oep den televies, hé.'' (KDM)