LIER

Een echtpaar dat bij de Lierse Woonwijzer informeerde naar een nieuwe woning, stelde vast dat ze momenteel wonen in een huis dat eigenlijk al lang onbewoonbaar is verklaard. ,,Na de zaak in de Frederik Peltzerstraat pakken we nu deze woning in de Van Boeckellaan aan'', zegt Lize Haagdorens van de Vlaamse Wooninspectie.

De Wooninspectie van het Vlaamse gewest treedt op tegen het verhuren van onbewoonbare en overbewoonde woningen en kamers. ,,De betrokken woning is op advies van het Vlaamse gewest door een besluit van de burgemeester in juli 2001 onbewoonbaar verklaard. Toen woonde er een gezin van vier personen. In december 2001 heeft de eigenaar de woning opnieuw verhuurd, dit keer aan het echtpaar.'', zegt Haagdorens.

,,De toestand tegenover juli 2001 was nog verergerd in die woning. Er werden ernstige gebreken vastgesteld zoals het risico op elektrocutie, op CO-vergiftiging door een slecht werkende gasgeiser in de badkamer en zelfs kans op ontploffing of brand door een verouderde gasleiding zonder afsluitbaar kraantje aan het gasfornuis. Voorts is er vocht aan de plafonds, buiten- en binnenmuren met hevige schimmelvorming vastgesteld. Er zijn ook onvoldoende verluchtingsmogelijkheden want in twee kamers kunnen de ramen niet geopend worden en in de badkamer en het toilet waren er helemaal geen verluchtingsmogelijkheden.''

,,Het hurende echtpaar trok naar de Lierse Woonwijzer op zoek naar een andere woning. Deze dienst was op de hoogte van het feit dat de woning aan de Van Boeckellaan onbewoonbaar was verklaard. De cel Leegstand heeft dan vastgesteld dat ze inderdaad werd bewoond en zo kwam de hele zaak op gang. Het echtpaar betaalt zowat 260 euro per maand voor deze krot'', zegt Lize Haagdorens.

De boetes voor het verhuren van ongeschikte, onbewoonbare en overbewoonde woningen kunnen oplopen tot 2.000 euro.

John Vermeulen (VLD), schepen van Sociale zaken, zegt dat er dringend een sociaal verhuurkantoor nodig is om aan een aantal behoeften te voldoen van mensen die het financieel niet breed hebben.