Prins Laurent had ze zelf verwacht, maar de problemen naar aanleiding van zijn toespraak voor de West-Vlaamse provincieraadsleden bleven uit.

De toespraak van de prins werd bijgewoond door een volle zaal. Slechts een handjevol raadsleden viel Laurent aan inplaats van naar zijn boodschap te luisteren.

,,Water is een gemeenschappelijk goed van de mensheid'', sprak de prins. ,,Het moet daarom onder de bevoegdheid van de overheid blijven.'' Laurent uitte zijn hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid zou nemen om binnen enkele jaren de 1,4 miljard wereldburgers die momenteel nog verstoten zijn van drinkbaar water te helpen. Dagelijks zouden er wereldwijd 30.000 personen sterven bij gebrek aan toegang tot gezond water.

Provincieraadsvoorzitter de Béthune dankte de prins en zei dat West-Vlaanderen soms met waterproblemen van een andere aard kampt. De voorzitter benadrukte dat het provinciebestuur 0,7 procent van zijn jaarlijks budget afstaat aan ontwikkelingssamenwerking. De prins kreeg een boek over West-Vlaanderen. (WGB)