De haven van Zeebrugge stelt nieuwe, doorgedreven maatregelen in het vooruitzicht om de trafiek van illegalen naar Groot-Brittannië te ontmoedigen. ,,Ondanks de controles van vrachtwagens en de verhoogde veiligheid op de terminals neemt de aanvoer van illegalen niet af. Daarom plannen wij nieuwe maatregelen in nauw overleg met de Britse immigratiedienst'', zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

Gevreesd wordt dat het aantal illegalen in Zeebrugge en Oostende nog zal toenemen, nu Frankrijk en Groot-Brittannië overeen gekomen zijn dat het opvangcentrum voor illegalen in Sangatte (F), vlak bij de Kanaaltunnel, midden november wordt gesloten. Om dat te vermijden, ondertekende minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne met zijn Franse en Britse collega's Nicolas Sarkozy en David Blunkett gisternamiddag in Zeebrugge een trilateraal samenwerkingsakkoord.


Struikgewas
De extra maatregelen in de Zeebrugse haven vormen een toemaat bij dat samenwerkingsakkoord. ,,De terminals in Zeebrugge worden nog beter beveiligd'', licht Coens toe. ,,Er komen meer afsluitingen en lichten. Ook de camerabewaking wordt opgevoerd. Al de bomen en het struikgewas langs de afsluitingen worden weggenomen omdat ze vaak dienen als schuilplaats. De hondenpatrouilles worden opgevoerd en ook de sporen in de haven worden beter bewaakt.''


Badge
Coens kondigde in samenwerking met de Britse immigratiedienst het gebruik aan van nieuwe microwave- en hartslagdetectoren om illegalen in trucks en containers op te sporen. Ze worden gebruikt in extra omheinde en beveiligde zones in de voorhaven. ,,Daarvoor herverdelen we de haven in verscheidene afgesloten zones die alleen met een badge betreden kunnen worden via een bijkomende centrale toegangscontrole. Dat systeem zal ervoor zorgen dat alleen havengebruikers de haven binnen kunnen.''


Samenwerkingsakkoord
Minister Duquesne van zijn kant kwam gisteren in Zeebrugge met zijn Britse en Franse collega overeen dat de drie landen de strijd tegen de illegalentrafiek gezamenlijk zullen aanpakken. Zo zullen de drie landen politionele informatie uitwisselen, verbindingsofficieren installeren en gezamenlijke acties uitvoeren. (MCa)