Het Park Ter Walle in de J&M Sabbestraat in Menen wordt zaterdag the place to be voor de hiphopfans. In wat het grootste Hiphop Festival van België wordt genoemd, treden niet minder dan dertien groepen op. Zeven groepen zijn Belgisch, zes Frans. Met Weerwraak uit Geluwe krijgt ook plaatselijk hiphoptalent een kans.

Tom Bostyn, Bart Gheysen en Floris Durnez zijn elk twintig jaar en al vier jaar bezig met hun groep. ,,Vroeger waren we nog met zes, maar twee leden haakten af. Hiphop is meer dan muziek alleen, het is een levensstijl waarmee je opstaat en gaat slapen. We behoren tot het hiphop-collectief Spliff Squad. Die gaven al een cd uit waarop ook wij met één van onze nummers staan'', vertelt Tom Bostyn.

Tom, Bart en Floris zijn al vrienden van in de lagere school. Het was via enkele platen van Toms broer dat het trio in contact kwam met hiphop.

Bart: ,,Aanvankelijk schreven we Engelse teksten maar al snel bleek dat we beter onze teksten in het Nederlands konden schrijven. Die zijn meestal autobiografisch geïnspireerd en geven onze mening weer over heel wat zaken in de maatschappij. Zo zijn we fervente tegenstanders van racisme. Onze naam Weerwraak moet ook in die context worden gezien: we laten zien en horen dat we het niet eens zijn met al wat verkeerd loopt in onze maatschappij.''

Het trio bracht nog geen cd op de markt. ,,We wachten tot we echt tevreden zijn over onze nummers'', verklaart Floris. De drie vrienden zijn het erover eens: ,,Echte hiphoppers doen het niet voor het geld. Wij alvast niet. Daarom hebben we ook een hekel aan groepen als ABN en 't Hof van Commerce die enkel show verkopen. Hun beats mogen dan wel goed in elkaar steken, de inhoud van hun nummers gelijkt nergens op.''

Tim Degrande van Spliff Squad contacteerde volgende groepen voor het Hiphopfestival van Menen: Chiens de Paille, CNN, Double Impact, T-roro, De Geest, Mo-tribe, Pure Cult, HVN, Empedocles, Weerwraak, ADN-klan, Kdo-klan en Psycause.

  • Hiphop Festival in Park Ter Walle, J & M Sabbestraat, Menen op zaterdag 28 september. Deuren open om 19 uur met Open Mic (iedereen mag het zelf eens proberen). Na de optredens is er een afterparty. Kaarten kosten in voorverkoop 5 euro, aan de deur 7 euro. Voorverkoop op diverse plaatsen, o.m. bij de jeugddienst, stadhuis Menen tijdens de kantooruren.