De 73-jarige meester-glasblazer Louis Leloup, op het gebied van glas en kristal de nummer één in de wereld, exposeert vanaf vandaag 130 van zijn meest recente werken in de gebouwen van Jaguar West. Voor de liefhebber is het werkelijk een unieke gelegenheid. Het is de derde keer in 55 jaar dat Leloup in Vlaanderen exposeert.

Hadden Philippe Hostens en zijn echtgenote Katherine Plasschaert er bij meester-glasblazer Louis Leloup niet op aangedrongen eens in West-Vlaanderen te exposeren, dan was het er wellicht nooit van gekomen. De naam Leloup mag dan in Vlaanderen niet al te bekend in de oren klinken, buiten onze landsgrenzen is deze Luikenaar wereldberoemd.

Philippe Hostens: ,,Katherine en ik leerden Louis Leloup vier jaar geleden kennen op een vernissage. Louis is een goede kennis geworden. Wij zijn weg van zijn werk. Zelf hebben we verschillende van zijn werken in ons bezit. Onlangs kregen we drie uitnodigingen in de bus voor tentoonstellingen in Wallonië. Toen wij zegden dat hij zich eens in Vlaanderen moest tonen, antwoordde hij dat hij dat maar al te graag zou doen indien wij de praktische beslommeringen op ons namen. En aangezien Katherine als afgevaardigd bestuurder bij Jaguar West over twee prachtige bedrijfsgebouwen beschikt, leek ons dat geen probleem.''

Leloup startte in 1947 bij Val-Saint-Lambert als leerjongen. Op enkele jaren tijd schopt hij het tot eerste glasmeester. Het waren Leloups werken die Val-Saint-Lambert vertegenwoordigden op de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel. In 1972 opende hij een eigen atelier in Seraing. Waar hij in België maar matige successen oogst, is hij in het buitenland erg gegeerd. Waarom de virtuoze Belg bij de Europeaan niet en bij de Aziaat wel in de smaak valt, is niet duidelijk. In Japan wordt Leloup overigens de samoerai van het kristal genoemd.

Philippe Hostens: ,,In 1997 werd in Kyoto een museum geopend dat volledig aan Louis Leloup is gewijd. Permanent worden er zo'n 400 stukken geëxposeerd. De bouw van het museum door een welstellend Japans designer kostte zo'n 4 miljoen euro. Uit dat museum zal binnenkort trouwens een Louis Leloupschool voor glaskunst verrijzen. Belangrijk is ook dat Leloups werken niet eens zo duur zijn. De kostprijs varieert van 200 tot 2500 euro.''

(AV)

  • Van vrijdag 27 september tot dinsdag 1 oktober, elke dag vrij toegankelijk van 10 tot 19 uur in Jaguar West Gits, Bruggesteenweg 147d. Info: 051-26.32.22. Van vrijdag 4 oktober tot dinsdag 8 oktober in Jaguar West Kuurne. Info: 056-35.58.73.