Met de oplossing op die vraag werden de kinderen bij de civiele bescherming geconfronteerd. Een ploeg van drie man uit de provinciale eenheid van Jabbeke rukte uit naar Zwevezele met een vulmachine voor zandzakjes.

,,Jammer dat we niet meer aan dergelijke activiteiten kunnen deelnemen, daarvoor is er een gebrek aan manschappen'', zei adjudant Eric Beelaert. ,,In de ogen van de mensen zijn wij relatief onbekend. Niettegenstaande we op een dag vaak meer oproepen te verwerken krijgen dan de brandweer.''

Aan de kinderen werd uitvoerig gedemonstreerd hoe in tijden van wateroverlast snel zandzakjes gevuld kunnen worden. Een containerwagen deponeerde een lading zand voor de petanquebanen. Enkele senioren die het gebeuren vanop afstand volgden dachten even dat er nieuwe pistes zouden aangelegd worden. Een bobcat schepte echter het zand op en goot het in een speciale machine die het zand zorgvuldig in zakjes deponeerde. Alles werd keurig dichtgenaaid en enkele meters verder gebruiksklaar afgeleverd.

Met veel belangstelling volgden de kinderen het hele proces. ,,Ik ken die hulpdienst van op tv'', zei Tine Depaepe, die in het vijfde leerjaar school loopt. Voor Henri Huyghebaert uit dezelfde klas was het een eerste kennismaking met de civiele bescherming. (FM)