,,Met elke klas van onze beide vestigingen alle hulp- en veiligheidsdiensten bezoeken was niet haalbaar. Dus nodigden we de hulpdiensten zelf een middagje uit'', was de redenering van directueur Peter Van Iseghem van de Regenboog- en Horizonschool in Zwevezele. Op de koop toe landde er nog eens een Seaking-heli.

,,Dit is echt wel een toffe namiddag vooral de komst van de Seaking. Dat is het leukste van allemaal'', reageerden Renée Vanleeuwe (11), Gwenn Vandenheede (11), René Degroote (10) en Martijn Lambrecht (11) gisteren in het Kasteelpark in Zwevezele. Op uitnoding van de school troepten alle hulpdiensten samen in het Kasteelpark. Klas per klas werden de verschillende diensten als civiele bescherming, politie, brandweer en Rode Kruis bezocht.


Seaking
Als klap op de vuurpijl streek er nog even een Seaking neer in het Kasteelpark. De leerlingen konden uitgebreid kennismaken met de crew. René Degroote en Martijn Lambrecht wisten direct welke job ze later zullen uitoefenen. ,,Wij gaan ook bij de Seaking aan de slag. Ik zou graag piloot worden'', verzekerde René. ,,Ik zou liever aan dat touw bengelen'', was de reactie van Martijn. ,,We kunnen later samenwerken'', besloten de twee.

,,De landing van die Seaking is er eigenlijk toevallig gekomen'', aldus de directeur. ,,We hadden enkel gevraagd of ze even konden overvliegen. Later kwam de melding dat ze zelfs zouden landen. Enige voorwaarde was dat er vier brandweerlui paraat stonden. Dat was zo al geen probleem, gezien alle hulpdiensten hier met enkele manschappen aanwezig zijn.''

De hele week al staat in zowel de Horizon- als de Regenboogschool het thema veiligheid centraal. Elke namiddag wordt over dat thema lesgegeven. Ook is er veel aandacht voor de praktijk. Zo ontwierpen de kinderen zelf borden voor plaatsen op school die de nodige aandacht qua veiligheid verdienen. Er was tevens een onaangekondigde evacuatieoefening, compleet met rook en al.

Het was dan ook heel boeiend voor de kinderen om alle opgedane kennis nog even aan de praktijk te toetsen in het Kasteelpark. ,,Al van vorig schooljaar gingen we aan de slag met het aanschrijven van alle hulpdiensten. We wilden niet op het laatste moment voor voldongen feiten staan van hulpdiensten die niet langs konden komen'', aldus nog de directeur.


Examen
In totaal kregen 380 kinderen onderricht over veiligheid. De eerste en tweede kleuterklas bezochten de brandweerkazerne van Zwevezele en die van Torhout. ,,Die kleuters zijn nog wat te klein en misschien wat bang van het zwaar materiaal waarmee hier wordt uitgepakt, daarom dat enkel de kinderen van derde kleuterklas tot en met zesde leerjaar aanwezig zijn'', besloot directeur Van Iseghem. Omstreeks 15 uur steeg de heli terug op en zette koers richting kust. De hele vlucht kaderde in het examen van één van de piloten. Of hij geslaagd is, is nog niet bekend. Wat wel geslaagd is, is de hele veiligheidsnamiddag.