Rust- en Verzorgingstehuis (RVT) Sint-Jozef in de Molenstraat in Moerzeke is in feeststemming. Vanavond wordt de nieuwbouw Den Blancquaert en de accommodatie voor kortverblijf plechtig geopend. Bovendien mag RVT Sint-Jozef zich verheugen in een subsidie van minister Mieke Vogels voor de bijzondere werking rond het imago van bejaarden.

Directrice Maritta De Medts beklemtoont de nood aan de infrastructuur voor tijdelijk verblijf in het rusthuis. ,,Mensen die voor een beperkte tijd niet beschikken over mantel- en thuiszorg -- bijvoorbeeld omdat de zorgdragende familie met vakantie is -- kunnen hier terecht. We hebben daartoe nu acht kamers. Die staan ook ter beschikking van bejaarden die net het ziekenhuis verlaten en nog geen beroep kunnen doen op thuiszorg.'' Den Blancquaert -- genoemd naar een gedeelte van het Moerzeekse Scheldebroek -- omvat naast de kamers voor kortverblijf nog eens 24 RVT-bedden. ,,Die namen we over van het gesloten rustoord op het Marktplein in Hamme. De bewoners kunnen hier beschikken over een grote leefruimte, een zitplaats en alle moderne comfort'', licht directrice De Medts toe. In totaal biedt RVT Sint-Jozef nu plaats aan 114 vaste residenten en acht kortverblijvers.


Subsidie
Vlaams minister voor Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Mieke Vogels heeft deze week een eenmalige subsidie toegekend aan 26 projecten, die op een vernieuwende wijze de zorg voor ouderen garanderen. Ook RVT Sint-Jozef krijgt -- als enige uit onze regio -- een deel uit de subsidiepot van 1,1 miljoen euro. Als motivatie wijst de minister op de zorg voor het verbeteren van het imago van de senioren. Daaraan besteedt RVT Sint-Jozef inderdaad bijzonder veel aandacht. Zo wordt door het animatieteam intens samengewerkt met de plaatselijke basisscholen. Markant is het feit dat in Sint-Jozef regelmatig kleuterturnen plaatsvindt met kinderen uit de nabijgelegen vrije basisschool De Vijfsprong. Ook staan gemeenschappelijke creatieve en andere activiteiten op het jaarprogramma. Vrijdagvoormiddag 4 oktober zijn de rustoordbewoners te gast in de gemeentelijke basisschool De Vrolijke Vrienden tijdens de generale repetitie van de voorstelling Circus op School .