Het bestuur van UNIZO Nevele begint met een Zelfstandigen Informatie Netwerk, of een ZIN, een pilootproject in de streek. Het netwerk lijkt op een BIN (Buurtinformatienetwerk) maar beperkt zich niet tot één buurt maar tot alle zelfstandigen in Nevele die aangesloten zijn. Op 1 oktober wordt de start gegeven.

Kan je de werking van een ZIN vergelijken met de werking van een BIN?

  • Johan Temmerman: De werking lijkt inderdaad op de werking van een BIN maar is iets uitgebreider. We willen ook preventief werken. De bedoeling is eerst en vooral mensen verwittigen als er verdachte personen in de buurt rondhangen, valsmunters of valse reclameronselaars op pad zijn, om enkele voorbeelden te geven. Er zullen ook tips circuleren, tips die je kan gebruiken om het criminelen moeilijk of onmogelijk te maken toe te slaan. Maar ook als er een crimineel feit wordt gepleegd worden de leden verwittigd.
  • Worden de leden verwittigd via een centrale?

  • Temmerman: Net als bij een BIN werken we ook samen met de lokale politie van de LoWaZoNe. De bedoeling is dat de leden zaken melden aan de politie. Het is zeker niet, en ik benadruk niet, de bedoeling zelf in actie te treden. Niet dringende feiten of tips worden per telefoon of per e-mail doorgestuurd van bij de politie. Dringende zaken, zoals de melding van een inbraak, worden enkel telefonisch doorgestuurd. Het werkt met een BIN-phone. De politie treedt, indien nodig, in actie, en de coördinator wordt ook verwittigd. Met één knopje worden alle leden opgebeld en verwittigd.
  • Was er vraag naar een dergelijk netwerk?

  • Temmerman: Die vraag was er inderdaad. Die kwam rond de periode van de invoering van de euro. Toen moesten winkeliers twee verschillende kassa's bijhouden voor twee maanden. Er moest dus meer geld in huis zijn en dat zorgde voor bezorgdheid. We zijn beginnen nadenken over hoe we elkaar beter kunnen beschermen en dit ZIN is het resultaat.
  • Kan elke zelfstandige aansluiten?

  • Temmerman: Iedere middenstander kan aansluiten. Voor de aansluiting vragen we een kleine jaarlijkse bijdrage. De leden worden meteen opgenomen in het systeem en krijgen ook een sticker om aan de venster te hangen. Het netwerk zelf start op 1 oktober maar iedereen, die het wil kan nog aansluiten. (LVN)
  • Meer info bij UNIZO, Johan Temmerman op tel. 09-383.05.99.