Pastoor Walter Eykens van de Heilig Kruisparochie in Mortsel moet op zoek naar een nieuw tabernakel. Onbekenden stalen het exemplaar uit de ontmoetingskapel. ,,Onbegrijpelijk'', zegt pastoor Eykens. ,,Blijkbaar zijn er mensen die geen respect hebben voor welke overtuiging dan ook''. Hij roept getuigen op zich te melden bij de Mortselse politie.

,,Het was een bezoeker van de kerk die de diefstal eind vorige week opmerkte'', vertelt walter Eykens, sinds drie jaar de vaste pastoor van de Heilig Kruisparochie in Mortsel. ,,De eigenlijke kerk is altijd vergrendeld maar de ontmoetingskapel, waar mensen terecht kunnen om even te bezinnen of om een kaars te branden, blijft open. Blijkbaar moet iemand vorige donderdag op klaarlichte dag het tabernakel hebben meegenomen''.


Niet waardevol
,,Toch vreemd'', meent de pastoor. ,,Het tabernakel is niet eens van groot historisch of esthetisch belang. Het was gewoon een metalen opbergkistje met daarin een vergulde gesloten kelk met hosties. Het kistje was op slot en moet bijgevolg worden opengebroken, waardoor het al helemaal geen waarde meer heeft. Het was ook nog maar sinds 1981 in gebruik, dus ook niet speciaal oud of zo. Ik snap het niet goed. Hopelijk zien de daders in dat ze er niets mee zijn en wordt het ergens teruggevonden. Een nieuw tabernakel kopen we niet, we hebben het geld er niet voor'', aldus de pastoor. De vervangwaarde van het tabernakel wordt op 3.000 euro geschat.

,,Of de kerk nu helemaal op slot gaat als er niemand is? Ik weet het niet. Moeten we mensen die even willen komen bidden nu straffen omdat er enkelingen zijn die een tekort aan begrip en respect hebben voor iemands overtuiging? We wachten voorlopig af'', besluit pastoor Eykens. Het was de eerste keer sinds Eykens pastoor is in Mortsel dat in de kerk iets gestolen werd. (LVBa)

  • Mensen die iets meer weten over de diefstal kunnen zich melden bij de politie op: 03-451.98.98.