Opel Belgium in Antwerpen gaat meer auto's bouwen. Het bedrijf aan de Noorderlaan kreeg van het Europese hoofdkwartier Opel Europe te horen dat het nog dit jaar 5.000 Astra's meer mag produceren. Die komen bovenop de 260.000 wagens die al op het programma stonden. Gisteren onderhandelde de directie over de verhoging met de vakbonden. Vandaag praten de partijen verder over de praktische uitwerking.

De productie van de bijkomende Astra's wordt gespreid over de verschillende shifts en over de komende maanden, met de klemtoon op september. Omdat het om een tijdelijke opdracht gaat, worden er geen nieuwe werkkrachten aangenomen.

Het goede nieuws komt niet zolang na de viering van de twaalf miljoenste wagen in de Antwerpse fabriek. Bij de plechtige overhandiging ervan aan burgemeester Leona Detiège en haar (toen nog) kandidaat-opvolger Patrick Janssens, was Mike Burns, president van General Motors Europa aanwezig. Hij prees toen directie en personeel voor de inspanningen die het bedrijf levert. ,,Het bracht jullie van de zevende naar de vijfde plaats in de Europese auto-industrie'' zei hij.

Deze prestatie bleek uit een productiviteitsonderzoek van World Markets Research Centre. Dat maakte uit dat Opel Belgium in Antwerpen boven tachtig wagens per band-arbeider kwam. Voor de herstructurering van de lijnen slaagde het bedrijf er in met 5.450 medewerkers (van wie 4.755 arbeiders en 695 bedienden) 334.000 wagens per jaar te produceren.


Best verkochte
Bij het bedrijf rollen in de nieuwe opstelling tegenwoordig dagelijks zowat 1.100 wagens van de band. Mogelijk wordt de productie volgend jaar verhoogd. Op 1 januari komt namelijk de nieuwe Astra van de lijn, waarvoor grote investeringen (de jongste jaren alles bijeen 500 miljoen euro) werden gedaan. De productie behoort tot de meest kwaliteitsvolle en best verkochte van de hele groep. Zowat 95 procent ervan wordt uitgevoerd naar Europa, Zuid-Amerika en zelfs naar Japan, China en Australië.

,,Wij hopen dat het model evenveel of nog meer succes zal hebben als het huidige, dat uitermate goed verkoopt'' zegt pr-directeur Dirk Snauwaert. (SDL)