Phil Stevenson, alias Tom Carew, is door de raadkamer in Turnhout verwezen naar de correctionele rechtbank. De man pleegde half juli in Olen een inbraak en werd op heterdaad betrapt. Stevenson werd bekend toen hij onder het pseudoniem Tom Carew een boek publiceerde over het Afghanistanverleden van de Britten.

Phil Stevenson (51) heeft de Britse nationaliteit en woonde lange tijd in Herentals. Later verhuisde hij naar Wilrijk, nu verblijft hij in Wilrijk. Stevenson werkte ooit als militair op de Britse basis van Emblem. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij bij vleeswarenfirma OVI, aan Hoobuul in Olen, aan het inbreken was. Hij probeerde een lading innox-roosters, ter waarde van 25.000 euro, mee te nemen. Gisteren liet de raadkamer in Turnhout de Brit vrij mits het betalen van een borgsom van 5.000 euro. Stevenson kwam al eerder met het Turnhoutse gerecht in aanraking. In 1999 werd hij veroordeeld voor verboden wapendracht en valsheid in geschrifte.

De Brit is ondertussen wereldberoemd en berucht als Tom Carew. Onder dat pseudoniem publiceerde hij in 1999 het boek Jihad!. Daarin vertelt hij zijn verhaal als lid van de 'Special Air Service' (SAS), dat zijn Britse elitetroepen. Carew vertelt er gedetailleerd in hoe hij in opdracht van de Britse en Amerikaanse regering meevocht aan de zijde van de Afghaanse verzetstrijders ten tijde van de Russische bezetting begin jaren 80.

Het boek werd een bestseller, maar Carews geloofwaardigheid kwam in het gedrang toen de Britse omroep BBC een reportage aan de man wijdde. Daarin werd onthuld dat Carew helemaal geen SAS'er was geweest en dat het volledige verhaal verzonnen zou zijn. Onder zijn oude legerkameraden zouden wel een aantal oud-SAS'ers zitten die hem details uit het Afghanistantijdperk hadden verteld.


Goed geschreven
Het is nu aan Stevenson om de 5.000 euro borgsom bij mekaar te zoeken, zodat hij vrij kan komen. Voorlopig zit zijn geld vast op een Britse bankrekening. ,,Hij heeft bekend. De feiten die mijn cliënt in juli pleegde, zijn uiteindelijk geen heel zware feiten'', aldus Stevensons' advocaat Thomas Gillis. En wat het boek betreft? ,,Het is uiteindelijk niet aan zijn advocaat om daarover een oordeel te vellen'', besluit Gillis. ,,Er is onderzoek naar verricht in Engeland. Ik heb het boek gelezen en het is bijzonder goed geschreven. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Het is niet zwart of wit, maar grijs. Jihad! lijkt me in ieder geval niet geschreven door iemand die er totaal niets van zou afweten.''