Het metaalconstructiebedrijf Vandezande uit Kaaskerke (Diksmuide) ontving het bezoek van een hoogstaande delegatie uit Taiwan. Deze delegatie stond onder leiding van dr. James C.Y. Soong en prof. dr. ir. Daniël Jiang. De bvba Vandezande bouwt regelmatig vijzelpompen voor Taiwan.

,,In 1998 ontvingen wij een grote bestelling uit Taiwan. Deze bestelling omvatte het leveren van vijf vijzelpompen met een diameter van 4,60 meter en met een lengte tot 26 meter. Dit waren en zijn nog steeds 's wereld grootste vijzeldiameters. Ze worden gebruikt om de stad Tainan te vrijwaren van overstromingen tijdens het tyfoonseizoen'', zegt bedrijfsleider Eric Vandezande.

Het bedrijf vervaardigt allerhande mechanische constructies voor pomp- en waterzuiveringsstations. Het belangrijkste product dat het bedrijf volledig in eigen beheer ontwerpt en fabriceert, zijn vijzelpompen. Dit zijn een soort van heel grote kurkentrekkers. Deze worden gebruikt om water op te pompen.

De bvba Vandezande is gevestigd op de nieuwe industriezone in Kaaskerke en is de tweede grootste vijzelfabrikant ter wereld. Vanuit Kaaskerke levert dit bedrijf zijn vijzelpompen de wereld rond. Het bedrijf stelt 68 mensen tewerk en realiseert een jaaromzet van 7,5 miljoen euro.

Momenteel zijn de medewerkers bezig met een nieuwe bestelling voor Taiwan af te werken. Het gaat om vier vijzels met een diameter van 3,30 meter. Ze zijn bestemd voor het pompstation van Hwalien. De hoge Taiwanese delegatie kwam zich informeren over de stand van zaken van het werk.