Dat Piet Herreman maandagavond de negende editie van de Belcanto Classic in Westouter (Heuvelland) won, is eigenlijk maar nieuws in de marge. Dit is zoveel meer dan een klassieke wielerwedstrijd. Het gaat eerder om een onvervalst volks feest met een hoog circusgehalte, theater met hoge spektakelwaarde. Of zoals de organisatoren het omschrijven: ,,Een koers om te beminnen, niet om te winnen''.

De 325 deelnemers -- een nieuw record -- denken daar misschien anders over: het gros koerste alsof hun leven op het spel stond.

Guido Belcanto zelf, centrale gast zonder vedette-allures, was blij dat hij de wedstrijd kon uitrijden? ,,Ik heb weinig kunnen trainen wegens heel wat optredens de voorbije weken. Ja inderdaad, begin augustus ook op het Dranouter Folkfestival. Maar ik kon uitrijden zonder gedubbeld te worden. Na de tweede ronde moest ik al plassen, maar ik kan dat niet al rijdend zoals de echte coureurs. Het was afzien. Ik zou liever sterven op het podium dan op de fiets'', vertelt Guido Belcanto.


Origineelste combinatie
Vlaams minister en wielerliefhebber Renaat Landuyt verbaasde velen door heel dicht te eindigen in een tweede pelotonnetje. ,,Ik was blij dat ik meekon! Vooral die venijnige Sulferberg zat in de kuiten'', aldus minister Landuyt, die een gemiddelde haalde van bijna 34 km per uur.

Langs het parcours stond ook auteur Kristien Hemmerechts te supporteren. Haar vriend wereldfietser Bart Castelein eindigde net vóór minister Landuyt. ,,Bart wou absoluut dat ik meekwam. Dit is wel iets aparts. Ik heb hem aangemoedigd, maar na drie ronden zat hij al kapot'', aldus nog Kristien Hemmerechts.

Volgend jaar wil Bart Castelein samen met Kristien Hemmerechts met de tandem deelnemen. Ze heeft nog niet toegestemd. Een van de nevenklassementen moet evenwel haalbaar zijn: de origineelste combinatie.